cautare_firme
 
cursvalutar
euro 1 € = 4.648 Lei
dolar 1 $ = 4.073 Lei
alte valute
in

Anunturi GRATUITE Sighisoara
Despre Sighisoara2


 

Turnul Cizmarilor

Marcheaza capatul de nord al zidului cetatii. Si el a fost afectat de incendiul din 1676, si a fost recladit in forma actuala in 1681. In partea din fata se gasea un bastion care a fost demolat in 1648. Ca arhitecura prezinta influente ale stilului baroc stazi gaszduieste statia locala de radio.
 

Turnul Cositorarilor

A fost construit odata cu zidul cetatii si are o pozitie exceptionala de aparare. Turnul a fost intr-o continua refacere, datorita incendiilor si cutremurelor prin care a trecut. In fata turnului se afla cel mai bine pastrat bastion. El poarta inca urme de gloante din timpul asediului curutilor, de la 1704-1706. Turnul Cositorarilor este legat de Turnul Tabacarilor prin Galeria Arcasilor din care se apara partea de S-V a orasului.
 


 

 

Turnul Tabacarilor

Se afla pe latura de S-E a zidului cetatii. Este atat de modest incat nici nu pare a fi fost turn de aparare. Forma si pozitia retrasa in spatele zidului il recomanda ca un turn foarte vechi, din secolele XIII-XIV.
 

Biserica din Deal

Este unul din cele mai valoroase monumente arhitectonice ale cetatii si este considerat unul dintre edificiile reprezentative ale stilului gotic din tara noastra.


 


 

Dealul pe care se afla biserica constituia un punct de refugiu pe care, probabil, localnicii l-au intarit pentru caz de pericol. Constructia acestei biserici a inceput in anul 1345 si continuat cu intermitente pana in 1525. In anul 1429 biserica tip bazilica a fost reamenajata in biserica tip hala. Monumentul este valoros si prin existenta singurei cripte cunoscute in Transilvania aflata dedesubtul chorului si contine morminte din sec. XVI-XVIII.

 


 

Scara acoperita

Mai poarta denumirea de ‘Scara Scolarilor’. A fost conceputa pentru a facilita drumul elevilor spre Scoala din Deal pe perioada iernii. A fost construita in anul 1662 si era alcatuita din 300 de trepte protejate de un acoperis. In urma modificarilor din 1849 au ramas doar 175 de trepte.
 

Casa cu Cerb

Este situata în centrul Cetatii medievale. Denumirea se datoreaza picturii murale exterioare, reprezentând un cerb în marime naturala, cu capul si trofeul montate pe zid.
 


 

Este una dintre cele mai vechi cladiri din Cetate si cea mai interesanta din punct de vedere architectonic. Etajul si mansarda au fost construite in secolele XVII-XVIII. În decursul timpului a suferit numeroase si profunde schimbari, de la locuinta rudimentara din lemn (sec. XIII) la forma complexa definitivata în sec XVII si pastrata pâna astazi. În tot acest timp, Casa cu Cerb a avut destinatia de locuinta. A fost locuita de persoane cu înalte functii administrative, judecatoresti sau clerical/bisericesti. Forma robusta impreuna cu forma ferestrelor dau Casei cu Cerb o nota aparte, fiind una din cele mai frumoase cladiri ale cetatii. Între anii 1997-2001 a fost complet restaurata. In prezent cladirea functioneaza ca centru cultural, hotel si restaurant.

 


 

Casa Vlad Dracul

Este situata vis-a-vis de Casa Venetiana si este considerata a fi o cladire foarte veche, datata aproximativ in secolele XIV-XV. In aceasta cladire se presupune ca s-a stabilit intre anii 1431-1435, principele Vlad Dracul, fiul lui Mircea cel Batran, domnul Tarii Romanesti.
 
Vlad Dracul este tatal lui Vlad Tepes despre care la randul lui se presupune ca s-a nascut in 1431. Prin asocierea anului nasterii lui Vlad Tepes cu prezenta tatalui sau in acelasi an la Sighisoara, se presupune ca locul nasterii lui Vlad Tepes este acest burg medieval. Insa, acest lucru nu este dovedit din puinct de vedere istoric. Vlad Dracul a infiintat la Sighisoara o monetarie unde se batea moneda care a circulat mai intai in Transilvania, si apoi in Tara Romaneasca. Astazi, Casa "Vlad Dracul" adaposteste un restaurant in stil medieval. Casa, in trecut locuinta oficiala, a apartinut primarului sau judelui regal al cetatii.
 

Casa Venetiana

Numita asa datorita ferestrelor duble care imita goticul venetian. Dateaza din sec. al XVI-lea fiind resedinta primarului Stephanus Mann, a carui piatra funerara poate fi vazuta in Biserica din Deal. Forma actuala a constructiei este datorata refacerii efectuata in secolul trecut.
 


 

Desi are o arhitectura aparta, Casa Venetiana se incadreaza perfect in ambianta cetatii dandu-i o nota de fermecatoare noblete.

 


 

Biserica Manastirii

Biserica este un monument de arhitectura in stil gotic. Se gaseste in imediata vecinatate a Turnului cu Ceas. Biserica a apartinut calugarilor dominicani si este mentionata documentar inca din anul 1298.
 
Dimensiunile bisericii ating 44,5 metri lungime si 12,6 metri latime. In 30 aprilie 1676, biserica a ars in intregime, iar toate piesele de mobilier dateaza din anii de dupa incendiu. Biserica a fost refacuta prin efortul financiar al cetatenilor. Turnul si clopotul bisericii au fost construite in anul 1677, si au fost captusite cu tabla in anul 1956. In aceasta biserica se afla unul dintre putin altare transilvanene ale barocului timpuriu. Patrimoniul bisericii mai detine, printer altele, 39 de covoare orientale de mare valoare, confectionate in secolele XVi-XVII si o cristelnita de bronz turnata in anul 1440. O ultima restaurare a bisericii a fost adusa in anul 1982.
 


 

Biserica Ortodoxa din Cornesti

Este situata la intrarea in oras dinspre Targu-Mures. A fost construita in 1788-1797 pe locul unei biserici din lemn in timpul preotului Stefan Balas. Pe latura de vest edificiul prezinta un turn clopotnita. Este primul lacas crestin romanesc din piatra din zona. Inainte de construirea bisericii slujbele se tineau in diverse incaperi improvizate. Pictura murala din interior este opera artistului Veniamin Precup.
 

Catedrala Ortodoxa

Catedrala Ortodoxa se afla pe malul nordic al Tarnavei Mari. Catedrala a fost construita intre anii 1934-1937. A fost ridicata dupa planurile arhitecului D. Petrescu in stil neo-romanesc. Turnul clopotnita se afla pe latura de vest a edificiului. Lungimea totala a catedralei este de 45 metri, iar inaltimea turnului clopotnita este tot de 45 metri. Pictura a fost executata de pictorul Anastasie Damian.
 


 


 

Primaria orasului

Este una din cele mai frumoase cladiri ale cetatii din punct de vedere architectonic. Aflata pe latura exterioara a cetatii, lipita de zidul acesteia, cladirea vegheaza, parca, asupra Orasului de Jos. Constructia impresioneaza prin dimensiunile si frumusetea ei.
 

Pagina urmatoare >>

  Tipografie digitala Sighisoara
parteneri

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Advertisement


Starea vremii Mures

home |  despre sighisoara |  evenimente |  forum |  informatii utile |  galerie foto |  contact |