cautare_firme
 
cursvalutar
euro 1 € = 4.648 Lei
dolar 1 $ = 4.073 Lei
alte valute
in

Anunturi GRATUITE Sighisoara
Cetati si biserici fortificate in Transilvania

 

 

     Meleagurile Transilvaniei sunt singurele care gazduiesc o concentratie atat de mare de cetati si biserici fortificate. Timp de trei secole (1394-1690) Transilvania a fost devastata de 14 ori de invaziile tatare si otomane, in jurul anului 1600, existau 300 de cetati sasesti, din care jumatate s-au pastrat pana in zilele noastre. Aceste expozitii de viziuni strategice si tactice constructive, elaborate de simpli tarani, confruntati cu probleme de ordin existential - pericolul pentru viata si avut - dar legati prin credinta si spirit de solidaritate, increzatori in forta de neinvins a unitatii. Aceste fortarete au reusit sa ofere siguranta zilei de maine, prezervarea avutului si libertatii, nu arareori insasi supravietuirea.
    Pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO se afla 7 biserci sasesti fortificate: Biertan, Calnic, Darjiu, Prejmer, Saschiz, Valea Viilor si Viscri.Bazna - [harta]

 

 

bazna

Biserica din sec. XV, cu parti romanice din sec. XIII, zid imprejmuitor din secolele XV-XVI. Bsierica se afla in partea de nord-est a localitatii. Corul este construitca un turn. Citeva detalii romanice (portalul de vest, nisa din cor) indica existenta unei cladiri anterioare din sec. XIII. Pina la sfirsitul sec. XIX turnul corului, ca si cel al portii, aveau un drum de straja neacoperit. Forma initiala a corului mai poate fi recunoscuta dupa desenului lui Schlichting (din jurul anului 1850). Pe zidul nordic al corului se afla o nisa sacramentala de piatra, datata 1504. Sint de asemenea de remarcat orga baroca si o strana din sec. XVI. in clopotnita si in turnul de poarta se afla trei clopote dinainte de Reforma.

 

....................


Viscri

Situata intre cele doua sosele ce leaga Rupea de Sighisoara si de Medias, in comuna Viscri seViscri putea ajunge pana acum zece ani doar prin mijloace proprii de locomotie. Datorita pozitiei sale retrase aici s-a pastrat cel mai arhaic costum din secolele XVII-XIX. ÃŽn Viscri mai dainuie, bine conservata, una dintre cele mai pitoresti si - in pofida dimensiunilor nu prea mari - monumentale cetati taranesti sasesti, ce cuprinde intre zidurile sale una dintre putinele biserici-sala romanice ale secolului XIII.

 

 

....................

 

Biertan - [harta]

Biertan

 

Localitatea Biertan este situata in mijlocul podisului Transilvaniei, in nordul judetului Sibiu, la egala distanta de orasele Medias si Sighisoara.
Biertan este mentionat documentar pentru prima oara in anul 1283, impreuna cu alte 7 sate, locuite in acea perioada de sasi într-un document privind impozitele cerute de Capitalul Catolic din Alba Iulia preotilor catolici din comunitatile sasesti.
Ansamblul arhitectonic de la Biertan impresioneaza prin incadrarea armonica in localitate, prin valoarea sa estetica si informativ istorica si mai ales prin substanta originara pastrata de la sfarsitul secolului al XV-lea si inceputul secolului al XVI-lea, caracteristici care au determinat includerea sa in Lista Patrimoniului Universal UNESCO.

....................

 

Agnita - [harta]

Agnita

Cetatea din Agnita în 1466, a fost construita probabil odata cu biserica-hala gotica inaltata pe fundamentul unei bazilici romanice fara turn, din secolul XIII timpuriu, fortificata în primul sfert al sec. XVI. Într-un document pastrat pana în 1948 în biserica, era indicat anul 1409 ca fiind acela al constructiei bisericii actuale. Cetatea, alcatuita dintr-o tripla incinta, a fost ridicata in mai multe etape, asa cum mai târziu a fost si demolata la diferite intervale. Cele patru turnuri de aparare, construite din piatra de rau si de cariera, apartineau curtinei interioare. În centrul laturii nordice, turnul dulgherilor, cu o intrare boltita prevazuta cu hersa, veghea asupra portii. In est, se inalta turnul faurarilor (sau al Hotentosilor), în sud-est turnul croitorilor, iar în sud-vest turnul cizmarilor în care si azi doua caturi adapostesc slanina agatata de barnele platformelor de lemn.

....................

 

Saschiz - [harta]

 

Saschiz

La 20 de km de Sighisoara, in directia Brasov, pe soseaua E60, se gaseste comuna Saschiz. Cetatea taraneasca ce domina si acum Saschizul este inca o urma a framantarilor epocii medievale. Construita pe un deal impadurit, la aproximativ 2 km de vatra satului, fortificatia a fost ridicata in secolul al XIV-lea pentru a proteja de invazii pe locuitorii din Saschiz si din alte sase comune alaturate, care au ajutat la construirea ei. Si cetatea este opera comunitatii germane din zona, de aceea trebuie remarcat specificul acestui loc de refugiu in conditiile in care majoritatea fortificatiilor sasesti au fost ridicate in jurul bisericilor din centrul asezarii. ucrarile au inceput in anul 1347, dupa cum indica o inscriptie de pe zidul de NV al cetatii. Tot in zidul de incinta (inalt de 7-9 metri) au fost inserate si cele patru turnuri de colt si cele doua de poarta, toate cu functii de supraveghere si de aparare. Denumirile acestor turnuri – Turnul Scoalei, Turnul Munitiei, Turnul Voievodal, Turnul Preotului, Turnul Portii si Turnul de Paza – reflecta buna organizare a comunitatii. In interiorul cetatii se afla o capela, din care astazi nu a mai ramas decat o ruina. Singura urma intacta este fantana adanca de 65 de m care se spune ca face legatura, printr-un tunel subteran, intre incinta cetatii si centrul comunei Saschiz.

  Tipografie digitala Sighisoara
parteneri

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Advertisement


Starea vremii Mures

home |  despre sighisoara |  evenimente |  forum |  informatii utile |  galerie foto |  contact |