cautare_firme
Home
Cazare
Unde luam masa?
Baruri si cluburi
Divertisment
Sanatate si cosmetica
Amenajari
Cumparaturi
Constructii
Servicii
Auto
Horoscop
 
cursvalutar
euro 1 € = 4.656 Lei
dolar 1 $ = 4.088 Lei
alte valute
in

Anunturi GRATUITE Sighisoara
Presa sighisoreana

Jurnalul


Cele mai recente articole din presa sighisoreana

 

 

Nicoleta Dragan isi anunta revenirea in showbiz

Sighişoreanca Nicoleta Drăgan,eleva « Scolii vedetelor » si fosta solistă a trupei Hi- Q a ales să plece în Statele Unite ale Americii pentru a-si continua studiile. Nic revine cu un interviu acordat in exclusivitate cotidianulu nostru în care ne povesteşte despre viaţa şi planurile ei de viitor.
Rep: Nicoleta, puţini mureşeni cunosc faptul că tu eşti acum în SUA. De ce te afli acolo acum?
Nicoleta Drăgan: Am venit în America pentru a-mi continua studiile. E un vis mai vechi de al meu pe care m-am hotărât să mi-l împlinesc acum.

Rep : Stiu că eşti din nou studentă în SUA. După cele două licenţe, în filosofie şi în jurnalistică, in ce domeniu îţi mai doreşti să fii licenţiată?
Nicoleta Drăgan: Studiez Psihologia. Sunt pasionată de acest domeniu de când mă ştiu. Psihologia m-a ajutat foarte mult în cariera de artist. E mai uşor să intri în pielea unui personaj dacă ai ceva cunoştinţe psihologice. Sunt convinsă că mă va ajuta şi pe viitor.

Rep : Cum îţi petreci timpul liber in SUA?
Nicoleta Drăgan : Şcoala îmi ocupă aproape tot timpul. În puţinul timp liber, însă, am ales să voluntariez. Îi ajut pe copii din cadrul unui club să-şi facă temele şi să se relaxeze. Îi învăţ să cânte, să danseze, ne jucăm şi facem lecţii.

Rep : Simţi vreo diferenţă între cultura românească şi cea americană?
Nicoleta Drăgan : Cu siguranţă diferenţe există. Pot să-ţi dau un exemplu la primă mână. Pe cât de dependenţi suntem noi unii de alţii, pe atât de independenţi sunt ei. Exemple sunt destule şi e oarecum firesc să fie aşa. Avem istorii diferite.

Rep : Scriai intr-un post pe blogul tău că mereu îţi doreai să câştigi la Loto. Ţi s-a întâmplat să câştigi la acest joc de noroc în România sau în America?
Nicoleta Drăgan: Nu cred că există om pe lumea asta care să nu-şi dorească un câştig atât de uşor. Din păcate n-am câştigat niciodată, dar adevărul este că am jucat foarte rar. Dar dacă vorba „ai noroc în dragoste daca pierzi la jocuri" e adevarată eu ma declar mulţumită.

Rep : Ştiu că americani au un stil de viaţă puţin diferit de cel al românilor. Cum ţi se pare modul lor de a-şi petrece o zi ?
Nicoleta Drăgan : Eu petrec cel mai mult timp cu colegii de şcoală. Cei mai mulţi dintre ei muncesc şi merg la şcoală în acelaşi timp. La noi asta se întâmplă mai rar. La ei e o regulă. Îi admir pentru acest lucru cu atât mai mult cu cât nu se plâng de situatie. Pentru ei e firesc.

Rep : Îţi este dor de familie şi apropiaţii din judeţul Mureş?
Nicoleta Drăgan : Norocul meu este că m-am născut în era tehnologiei şi pot păstra o legatură foarte strânsă cu cei de acasă. Vorbesc cu părinţii mei şi cu familia aproape zilnic. Nu trece nici măcar o zi fără să ştiu de ei. Şi dacă dorul e de nestăpânit în 10 minute cumpăr bilet de avion şi în 24 de ore maxim sunt la mama în sufragerie( zâmbind).

Rep: Ştiu că preferi perioadele călduroase din an. Cum preconizezi să-ţi petreci această vară?
Nicoleta Drăgan : Ador căldura!!! Nu îmi pot imagina viaţa fără căldura. În vacanţa de vară vreau să vizitez cât mai multe locuri de pe aici împreună cu prietenii mei care vor veni în vizita.
Rep : Ce fac foştii tăi colegi din trupă? Ai păstrat legatura cu ei?
Nicoleta Drăgan : Da, suntem în contact. Vorbim la telefon, dar din păcate distanţa prea mare nu ne ajută să ne şi vedem. Eu mă bucur pentru reuşitele lor, iar ei se bucură pentru ale mele. Unele prietenii nu se sting niciodată indiferent de calea profesională a fiecaruia.
Rep : Cand te mai vedem la televizor?
Nicoleta Drăgan : Chiar inainte sa vin in America am filmat alaturi de Horatiu Malaele si Gyuri Pascu un episod pentru „Vine Politia" care urmeaza sa se difuzeze la Pro Tv. Am luat o pauza, dar voi reveni pe micul ecran cu cea mai apropiata ocazie. Pana atunci scriu versuri si vreau sa scriu o carte. Surpriza!!
Rep : Deci nu renunţi la cariera artistică?
Nicoleta Drăgan : Am luat doar o mică pauză. Am un vis de împlinit, dar sunt artistă prin toţi porii mei, deci nu aş renunţa niciodată la asta.
Rep : Gaşca mea, Bună dimineaţa sau Razna vor rămâne mereu imnurile petrecerilor din România, aşadar eşti cu noi chiar dacă eşti departe ?
Nicoleta Drăgan : Da, sunt cu voi chiar dacă sunt departe. Până revin aveţi CD-urile.
Rep : În încheiere, accepţi să le transmiţi un mesaj cititorilor noştri mureşeni şi de ce nu celor apropiaţi ?
Nicoleta Drăgan : Nu uitaţi de visul vostru. Fiecare dintre noi avem câte un vis la care uneori nici nu avem curaj să sperăm. Aveţi curajul de a vă împlini visele oricât de mareţe ar părea. Totul e posibil!

 

 

Automate de bilete

În Sighişoara functionează de aproximativ o lună de zile două automate de bilete în zone ale oraşului unde nu există ghişeu de bilete. Care sunt impresiile administratorilor ATT despre funcţionabilitatea acestora amm aflat săptămâna trecută. Sighişorenii care locuiesc în zona Ana Ipătescu şi Viilor nu se mai pot plânge de lipsa unui ghişeu de bilete datorită amplasarii unor automate de bilete monitorizate prin GPS care functionează cu monezi de 10 şi 50 de bani şi cu bacnote de 1 si 5 lei. Mai multe informaţii despre modul de funcţionare al acestora ne-a spus domnul Aurelian Ionescu, şeful transportului ATT din Sighişoara. Cel mai important este să fie folosite fără să fie bruscate. Să se introducă suma de bani folosind moneziile şi bacnotele amintite şi să se tasteze numărul de bilete dorite, cu precizarea că acestea nu sunt limitate în timp, dar sunt valabile doar după compostare, aşa cum sunt de altfel biletele obişnuite, acestea au totuşi un tuş diferit, de culoare portocalie. Acest automat de bilete oferă rest. Primele impresii în ceea ce priveşte funcţionarea acestor automate nu au întârziat să apară. Cele mai multe probleme au fost sesizate la tonomatul din zona Ana Ipătescu unde automatul a fost greşit întrebuinţat. Prin această ocazie societatea atrage atenţia adulţilor să supravegheze copii care tind să folosească în scop de joacă acest aparat. Nu în ultimul rând nu uitaţi să folosiţi bacnote fără îndoituri! Hârtia termică este sensibilă aşa că nu mototoliţii biletul în buzunar deoarece nu va fi recunoscut de către taxator!

 

 

Fonduri pentru pregatirea constructiei soselei de centura a Sighisoarei

Se vor aloca fonduri pentru pregătirea construcţiei şoselei de centură a Sighişoarei.
Potrivit senatorului Başa Petru Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Transport şi Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România au semnat contractele de finanţare pentru două proiecte care au ca obiectiv pregătirea construcţiei a 14 variante de ocolire rutieră. Acestea se referă la pregătirea pentru construcţie a variantelor de ocolire pentru mai multe oraşe, printre care şi Sighişoara.
Bugetul total alocat proiectului în care este inclus şi municipiul nostru este de aproximativ 128,6 milioane de lei. Din această sumă, circa 18 milioane lei constituie finanţare nerambursabilă acordată de Comisia Europeană din Fondul European de Dezvoltare Regională, restul fiind asigurat de la bugetul de stat. Banii sunt destinaţi pentru finanţarea serviciilor de consultanţă aferente centurilor de ocolire, proiectul urmând a fi implementat până cel târziu la data de 31 decembrie 2012.
Senatorul Başa s-a adresat, în cursul lunii februarie, Ministrului Transporturilor în vederea demarării construcţiei şoselei de centură a Sighişoarei şi asta datorită faptului că, potrivit senatorului, "şoseaua de centură este importantă pentru preluarea traficului greu şi a celui de tranzit şi implicit decongestionarea traficului din oraş, care este cu mult mai intens decât capacitatea proiectată iniţial. În momente de vârf, acest lucru duce la unele blocaje rutiere."
"
Şoseaua de centură reprezintă o necesitate. Prin alocarea acestor fonduri se asigură condiţiile necesare în vederea iniţierii etapei de construcţie a centurilor de ocolire. Lucrările vor fi ample şi de durată, dar este bine că se alocă aceste fonduri pentru etapele preliminare, pentru pregătirea pentru construcţie a variantei de ocolire", a concluzionat senatorul.

 

Cu toata grija spre copii   Atenţia noastră trebuie să se îndrepte spre cei mici. Dascălii au înţeles cel mai bine acest lucru, în ciuda crizei pe care o înfruntă învăţământul românesc, rolul crucial pe care îl au în formarea caracterelor elevilor nu a fost minimalizat. Copiii Gimnaziului de Stat „Radu Popa” ne aduc motive de bucurie. Daniela Muşunoi, directoarea acestei instituţii ne-a mărturisit că şcoala a câştigat Grantul „Cunoaştere şi Performanţă”, fond nerambursabil primit pe bază de competiţie, fiind a 15-a pe judeţ din cele 58 de şcoli concurente din judeţ şi una din cele două pe municipiu. În ceea ce privesc activităţile acestei şcoli, am fost copleşiti de informaţii din partea institutoarelor, vom aminti doar câteva din evenimentele care s-au desfăşurat: „Cartea, prietena mea”, activitate transdisciplinară coordonată de institutoarele Dorina Brad şi Lucia Forsea, „Chipul toamnei”, activitate prin intermediul căruia copii au făcut planşe folosind materiale din natura moartă cu ajutorul Mihaelei Popa, „Muncă şi Creaţie”, concurs internaţional cu lucrări de abilitate practică din materiale reciclabile supravegheat de institutoarea Zaharia Silvia şi desigur 3 drumeţii organizate de institutoarea Angela Lupu. Dragostea pentru copii şi perseverenţa în activităţi a dat în cele din urmă roade. Anca Oltean, coordonator al proiectului Eco-Şcoală în cadrul gimnaziului ne-a spus că: „Prin natura profesiei nu pot să mă rezum doar la activitatea mea de cadru didactic. Copiii contează dincolo de orice. Prin acest proiect am observat că elevii sunt entuziasmaţi de activităţile interactive.” Secretul succesului tuturor institutorilor şi profesorilor din această şcoală stă în această declaraţie.Rezultatele muncii lor vorbesc despre toată grija pe care o poartă pentru elevii lor.         Invitatie la expozitie foto     Muzeul de Istorie şi Municipiul Sighişoara vă invită începând cu data de 14 Noiembrie la expoziţia de fotografie “EMOŢIE DE TOAMNĂ LA SIGHIŞOARA” realizată de Emil Panaitescu.
Vernisajul expoziţiei va avea loc în incinta Turnului cu Ceas, în sala de expoziţii temporare, la ora 13.00 în data de 14 noiembrie 2008. Vor fi recitate poezii de toamnă de către Gianina Iconaru din partea teatrului TACT şi va fi prezentat eseul elevei Andreea Dascălu, câştigătoare a locului 2 la concursul de creaţie literară “Domniţe şi cavaleri medievali”, din cadrul festivalului “Mediaş - Cetate Medievală 2008”
Vă aşteptăm cu drag!
 

 

Un nou lot de autobuze din Elveţia   Între 4.500 şi 4.700 euro pe bucată a plătit SC ATT SA pentru cele 3 autobuze ce au fost aduse la Sighişoara la sfârşitul lunii iulie din oraşul Baden (Elveţia), autobuze care vor completa parcul de mijloace de transport urban de călători a societăţii. Deşi iniţial partea elveţiană a oferit societăţii sighişorene spre vânzare în acest an 4 autobuze scurte, până la urmă au oferit 3 autobuze articulate, astfel că în momentul de faţă parcul de autobuze aduse din Elveţia al SC ATT SA numără 9 mijloace de transport: 7 articulate şi 2 scurte. “Nouă ne-ar fi convenit mai mult nişte autobuze scurte, dar la acest preţ luăm ce ne oferă elveţienii”, a arătat ing. Mircea Oprea, directorul SC ATT SA. Acesta a mai precizat că speră ca până la toamnă şi cele trei autobuze nou aduse vor fi introduse pe traseu. “Problema este de bani. Noi am achitat deja toate autobuzele cumpărate de la societatea de transport urban din oraşul Baden. Mai rămâne ca pentru cele 3 autobuze aduse acum să plătim taxa de poluare care se va ridica la aproximativ 5.000-6.000 euro pentru fiecare. Încă nu avem aceşti bani, dar foarte probabil o să-i avem prin luna septembrie când va fi scoasă la vânzare clădirea fostei centrale termice din cartierul de lângă Stadion.” În iarna anului 2007 au fost aduse din Elveţia două autobuze scurte care au fost puse în circulaţie abia în luna iulie a acestui an din cauza fostei taxe de primă înmatriculare care depăşea cu mult preţul de achiziţie a acestora. Odată cu eliminarea acestei taxe şi introducea taxei de poluare, care pentru autobuzele scurte s-a redus la aproape 3.000 de euro pe bucată, au putut fi înscrise şi acestea în circulaţie. Taxele sunt aşa de mari întrucât autobuzele sunt non-euro. În plus consumul de carburant este mai mare decât al celor vechi datorită faptului că sunt dotate cu aer condiţionat şi încălzire pe timp de iarnă. Cu cele trei autobuze nou aduse, numărul acestora ar fi suficient pentru acoperirea nevoilor oraşului, dar, spune Mircea Oprea, reglementările în vigoare prevăd că la mărimea parcului de autobuze al societăţii e nevoie de cel puţin 3 mijloace de transport ca rezervă. Acestea există, desigur, dar sunt din cele vechi. Dacă partea elveţiană va mai oferi şi în anul următor spre vânzare astfel de autobuze, SC ATT SA are de gând să mai cumpere pentru a elimina definitiv de pe trasee vechile autobuze şi a da o faţă modernă transportului urban de călători din Sighişoara. “Am observat şi în staţii că oamenii preferă să circule cu aceste autobuze aduse din Elveţia”, arată Mircea Oprea . “Dacă ajunge înainte un autobuz din cele vechi, mulţi călători preferă să aştepte până când vine unul nou adus.” SC ATT SA a reuşit să cumpere aceste autobuze din Elveţia la preţuri modice datorită faptului că parcul de autobuze al oraşului Baden este în plin proces de modernizare şi datorită unei strânse legături ce există între Sighişoara şi oraşul elveţian în plan economic şi social. Directorul societăţii speră ca prin modernizarea transportului urban de călători din Sighişoara oamenii să fie încurajaţi să folosească tot mai mult autobuzele şi pentru descongestionarea traficului, după modele practicate în vest. De altfel traficul aglomerat din Sighişoara este una din problemele cu care se confruntă şi transportul urban de călători înregistrându-se întârzieri ale sosirilor în staţie. O problemă mare este la orele de vârf pentru autobuzele care din staţia de la Pod trebuie să intre în centrul oraşului pentru a ajunge în cartierul Ana Ipătescu. Cei mai mulţi şoferi nu acordă prioritate mijloacelor de transport în comun pentru a se putea înscrie în trafic pe banda ce merge spre centru blocând autobuzele în staţie minute bune. De asemenea, una din intenţiile societăţii pe termen mediu este extinderea traseelor de transport în comun mai ales în cartierul Târnava II (Bărăgan), un cartier izolat practic de restul oraşului de calea ferată şi râul Târnava Mare. În cadrul realizării strategiei de dezvoltare a municipiului Sighişoara acesta a fost şi unul dintre punctele discutate. Însă pentru realizarea acestui deziderat e nevoie de căi de comunicaţie optime cu acest cartier: pasaje supraterane sau subterane care să traverseze calea ferată şi un pod peste Târnava Mare. În anii trecuţi, spune Mircea Oprea, s-a încercat introducerea unor microbuze pentru a lua călători din Cartierul  Târnava II însă dacă acestea prindeau o barieră la trecerea peste calea ferată, călătorii preferat să coboare din microbuz şi să aştepte alt mijloc de transport în staţia de la Nicovala, aşa că s-a renunţat la idee. Din punct de vedere al numărului de călători care folosesc mijloacele de transport urban de călători, anul 2006 a fost cel mai prost. După ce în 2001 se înregistrau 3 milioane de călători pe an, în 2006 numărul a scăzut la aproape 1 milion. În 2007 însă s-a observat o creştere a numărului de călători ajungând la 1,5 milioane, societatea înregistrând şi un profit.      

Legătură feroviară directă între Sighişoara şi Sibiu

  Operatorul feroviar „Regiotrans”, numărul doi ca mărime după „CFR Călători”, pune la dispoziţia călătorilor, începând cu data de 11 august 2008, un tren direct pe relaţia Sighişoara- Sibiu şi retur. Este o iniţiativă interesantă, utilă şi binevenită date fiind legăturile feroviare un pic mai dificile cu Sibiul de până mai ieri (cu schimbare de tren  în Mediaş sau Copşa Mică). Trenul personal 14 851 va pleca din gara Sighişoara la ora 16:20 şi soseşte la Sibiu la ora 18:23 cu opriri în toate staţiile de pe parcurs. De la Sibiu spre Sighişoara va circula trenul personal 14 853 cu plecare din Sibiu la ora 18:33 şi sosire la Sighişoara la ora 20:45. De menţionat că tarifele şi facilităţile sunt identice cu cele practicate de  „CFR Călători” iar biletele se pot cumpăra fără probleme de la personalul de tren. Firma „Regiotrans” are deja vechime în transportul public feroviar de călători din zona Sighişoara, mai exact pe relaţia Sighişoara- Odorhei unde operează de aproape doi ani. Trenurile spre/dinspre Sibiu sunt formate din automotoare X 4500 (foto) aduse din Franţa care oferă peste 100 de locuri pe scaune la clasa a II şi aproximativ 20 de locuri la clasa I. Dacă rezultatele comerciale sunt pe măsura aşteptărilor, Regioatrans va mai mai introduce o pereche de trenuri personale pe relaţia Sighişoara – Sibiu şi retur, de data acesta cu plecare din Sighişoara dimineaţa şi sosire de la Sibiu după- amiaza.    

ANL se întoarce la Sighişoara?

  Din 2004, de la câştigarea alegerilor generale de către fosta alianţă portocalie, sighişorenii au tot aşteptat ca programul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, de construire de apartamente destinate închirierii către tineri, să continue la Sighişoara în acelaşi ritm ca în vremea când la conducerea Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, minister în subordinea căruia este ANL, se afla sighişoreanul Miron Mitrea. Acest lucru nu s-a întâmplat în ciuda promisiunilor noului ministrului de la Lucrări Publice, Laszlo Borbely, şi în ciuda faptului că autorităţile sighişorene au depus de mult către ANL toate documentaţiile necesare pentru alocarea fondurilor şi demararea construcţiei apartamentelor. Iată însă că recent Primăria municipiului Sighişoaraa fost înştiinţată printr-o adresă transmisă de ANL că oraşul nostru urmează să fie cuprins în programul de finanţare pentru construcţia de locuinţe destinate închirierii în funcţie de sumele alocate de la bugetul de stat cu această destinaţie. În aceeaşi adresă se subliniază că ANL nu implementează un program de construcţii de locuinţe sociale pentru persoanele evacuate din casele retrocedate, dar conform Ordonaţei de Urgenţă a Guvernului Nr. 68/2006 se pot distribui cel mult 20 % dintre locuinţele construite pentru tineri prin ANL către persoanele evacuate ca urmare a aplicării legilor de restituire a imobilelor. În august 2006 Consiliul local Sighişoara a aprobat însuşirea indicatorilor tehnico-economici actualizaţi pentru “Locuinţe pentru tineri în regim de închiriere, Sighişoara – cartier Târnava II – str. Panseluţelor etapa II”. Potrivit acestei hotărâri, cele 100 de apartamente grupate în 4 tronsoane de blocuri ce urmau să se construiască aveau regimul de înălţime S+P+4E (adică cu 4 etaje), investiţia totală ridicându-se la suma de aproximativ 13.446.000 lei (cu TVA inclus), din care 11.848.000 lei asiguraţi din fonduri ANL. Consiliul local Sighişoara va trebui să suporte diferenţa pentru executarea lucrărilor tehnico-edilitare (amenajare alei şi spaţii verzi, branşamentele la utilităţi, iluminat public etc.). Se pare însă că noile reglementări în domeniul construcţiilor prevăd că imobilele cu mai mult de 3 etaje trebuie dotate cu lift, ori acest lucru ar complica formalităţile. De aceea proiectul se pare că va fi modificat în sensul că în loc de patru tronsoane de blocuri cu câte 4 etaje, vor fi 5 blocuri cu câte 3 etaje, numărul de apartamente rămânând neschimbat. Însă acest lucru va modifica valoarea investiţiei. În luna februarie a acestui an Consiliul local Sighişoara a transmis o suprafaţă de 7.527 metri pătraţi de teren în folosinţă gratuită Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, situat pe strada Aleea Panselutelor din cartierul Târnava II (Bărăgan) unde urmează să se construiască cele 100 noi apartamente destinate închirierii către tineri La serviciul de Asistenţă socială din cadrul Primăriei Sighişoara sunt înregistrate peste 1.400 de cereri pentru locuinţă din care în jur de 640 de cereri pentru închirierea de locuinţe ANL. Însă multe dintre acestea sunt vechi iar solicitanţii nu mai îndeplinesc condiţiile, mai ales de vârstă, pentru obţinerea lor. În momentul când construcţia locuinţelor va fi 100% sigură, aceste cereri vor fi revăzute şi reactualizate, însă, arată primarul Dăneşan, de data aceasta vor avea prioritate cei care au fost evacuaţi din locuinţele naţionalizate restituite foştilor proprietari.  

 

 

Despre festival in cifre Peste 130 de agenţi economici au închiriat teren în timpul
115 agenţi economici au solicitat autorizaţie şi au închiriat teren în perioada Festivalului medieval, majoritatea lor fiind specializaţi pe activitate de artizanat. Acestora li s-au adaugat alţi 20 de agenţi economici care au fost taxaţi la faţa locului în timpul manifestării, adică cei care nu şi-au arătat intenţia de a comercializa produse înainte de festival. Şi anul acesta în cetate s-au comercializat produse de artizanat specifice epocii medievale: ceramică, pielărie, obiecte de îmbrăcăminte, podoabe, picturi, obiecte decorative. Mulţi dintre cei care vindeau produse de artizanat au spus că au venit la Sighişoara pentru atmosferă şi nu nepărat pentru un câştig material. 57 avertismente şi 18 amenzi
În perioada Festivalului Sighişoara Medievală”, efective din cadrul Grupării de Jandarmerie Mobilă „Regele Ferdinand I” au asigurat măsurile de ordine publică, în cooperare cu celelalte forţe abilitate. Organizatorii au estimat pentru anul acesta o prezenţă de 35.000 de turişti. Cu toate acestea nu au existat probleme deosebite, singurele sancţiuni aplicate fiind la Legea 61/ 91 pentru consum de băuturi alcoolice, refuzul de legitimare sau furnizarea de date eronate privind identitatea. Un moment mai deosebit s-a petrecut în ultima noapte a manifestării, când a fost aplanat un scandal izbucnit în jurul orei 03.30, în Piaţa Octavian Goga, în zona teraselor, între două grupuri de persoane. Pe tot parcursul festivalului jandarmii au legitimat 102 persoane şi au aplicat 75 de sancţiuni contravenţionale, din care 57 avertismente scrise şi 18 amenzi a căror valoare s-a ridicat la 3.500 de lei. Potrivit reprezentanţiilor Grupării de Jandarmi ediţia de anul acesta a festivalului a fost cu mult mai liniştită comparativ cu cele precedente.
0 intoxicaţii cu alcool
Nici din punct de vedere medical nu s-au înregistrat probleme deosebite anul acesta în perioada Festivalului Sighişoara Medievală. În cele trei zile de festival o ambulanţă a Serviciului de Urgenţe din cadrul Spitalului municipal s-a aflat în permanenţă în Piaţa Cetăţii, iar în Piaţa Sigma a fost montat un cort de Cruce Roşie pentru acordarea de prim ajutor. Cu toate acestea, în cele trei zile de festival au fost înregistrate doar cateva cazuri de hipoglicemii pe fondul oboselii şi a deshidratării şi un singur traumatism la gambă. Per total la Spitalul municipal au fost înregistrate doar 46 de cazuri, majoritatea agravări a unor stări cronice sau hiploglicemii pe fondul oboselii. Potrivit cadrelor medicale, îmbucurător este faptul că nu au fost înregistrate cazuri de intoxicaţii cu alcool ca în anii precedenţi şi nici o consultaţie sau tratament în urma unor acte de violenţă, semn că publicul spectator a fost foarte liniştit.
33.500 de bilete vândute
Organizatorii de anul acesta a Festivalului Sighişoara Medievală au reuşit să vândă aproape toate biletele editate pentru aceasta ediţie, şi aceasta în condiţiile în care numărul biletelor tipărite a fost mai mare decât la alte ediţii. Astfel, în prima zi a festivalului s-au vandut 5.700 de bilete, în cea de-a doua zi 14.800 de bilete din cele 15.000 tiparite, iar în ultima zi a festivalului s-au vândut toate cele 13.000 de bilete. Anul acesta numărul total al biletelor tipărite a fost de 35.000 faţă de 32.000 anul trecut.
10.973 de vizitatori la Muzeu.
Peste 10.000 de vizitatori, mai precis 10.873 au trecut în week-end-ul trecut pragul Muzeului de Istorie, al Camerei de Tortură şi al Muzeului de Arme. În perioada Festivalului Sighişoara Medievală numărul cel mai mare de vizitatori a fost la Muzeul din Turnul cu Ceas (6.300). Muzeul de Arme a fost vizitat de 1.380 de persoane, în timp ce alte 1.345 au trecut pragul Camerei de tortura. Dseasemenea, peste 1.800 de turşiti au cumpărat biletul unic pentru vizitarea tuturor celor trei obiective. Potrivit directorului Muzeului de Istorie, Nicolae Teşculă, pe durata festivalului Muzeul a fost deschis între orele 10-20, iar publicul vizitator a fost un public civilizat, neînregistrandu-se evenimente neplăcute.
Cea de-a 15-a ediţie a Festivalului de Muzică Academică Cea de-a 15-a ediţie a Festivalului de Muzică Academică organizat de Asociaţia „Cultura Viva Sighişoara” şi Primăria municipiului Sighişoara, cu sprijinul Liceului Teoretic „Joseph Haltrich” şi coordonat de Fundaţia „Elan” se va desfăşura în perioada 1-10 august 2008.
Pentru această ediţie şi-au anunţat participarea următorii profesori: Patricia de la Vega (Madrid) – pian, Frank van de Laar (Amsterdam) – pian, Emeric Kostyak (Basel) – violoncel, Alexandru Gavrilovici (Berna)– vioara, Emilie Haudenschild (Basel) – vioara, Dan Dediu (Bucureşti) – compoziţie, Valentina Sandu-Dediu (Bucureşti) – muzicologie, Endre Guran (Viena) – viola, Vladimir Lakatos (München) – muzică de cameră, Botond Kostyak (Basel) – contrabas şi Jürg Lietha (Berna) – orgă.
Programul Festivalului de Muzică Academică 2007
1 august: ora 19.30 – Sala festivă a Primăriei
Concert cameral susţinut de: Cipriana Gavrişiu–pian
Alexandru Gavrilovici–vioară
Béres Melinda–vioară
Kardos Margit–violă
Endre Guran–violă
Ciprian Câmpean–violoncel
Török Zsolt–violoncel
György Róbert–contrabas
În program: Robert Schumann, Arnold Schönberg
2 august: ora 19.30 – Sala festivă a Primăriei
Concert cameral susţinut de: Katrin Adel – sopran
Alexandru Gavrilovici–vioară
Cipriana Gavrişiu–pian
Béres Melinda–vioară
Kardos Margit–violă
Endre Guran–violă
Tomasz Słowikowski–violoncel
Török Zsolt–violoncel
György Róbert–contrabas
În program: Leos Janáček, Paul Juon, Sabin Păutza
3 august: ora: 18.00 – Biserica Mănăstirii
Concert cameral susţinut de: Jürg Lietha – orgă şi Alexandru Gavrilovici – vioară
În program: Johann Sebastian Bach, Leos Janáček, Sigfrid Karg–Elert, Max Reger,
Heinrich Kaminski, Jürg Lietha, Dan Dediu
4 august: ora 19.30 – Sala festivă a Primăriei
Concert cameral susţinut de: Patricia de la Vega –pian
Emilie Haudenschild–vioară
Bartha Imola–pian
Kostyák Imre–violoncel
În program: Joseph Haydn, Ludwig van Beethoven, Franz Schubert
5 august: ora 19.30 – Sala festivă a Primăriei
Concert cameral susţinut de Cvartetul ARCADIA
Ana Bogăţilă–vioară
Răsvan Dumitru–vioară
Cristian Suărăşan–violă
Török Zsolt–violoncel
În program: Leos Janáček, Arthur Honegger, Dan Dediu
6 august: ora 19.30 – Sala festivă a Primăriei
Concert cameral susţinut de: Frank van de Laar–pian
Emilie Haudenschild–vioară
Bartha Mátyás–vioară
Endre Guran–violă
Kostyák Imre–violoncel
Kostyák Botond–contrabas
În program: Joseph Leopold Eybler, Johannes Brahms, Serghei Prokofiev
7 august: ora 19.30 – Sinagogă
Concert cameral susţinut de: Katrin Adel – sopran
Emilie Haudenschild–vioară
Vladimir Lakatos–vioară
Bartha Mátyás–vioară
Endre Guran–violă
Tomasz Słowikowski–violoncel
Kostyák Imre–violoncel
Kostyák Botond–contrabas
În program: Felix Mendelssohn-Bartholdy, Viktor Ullmann, Ernest Bloch,
Alexander von Jemnitz
8 august: ora 19.30 – Sala festivă a Primăriei
Concert cameral susţinut de: Vladimir Lakatos–vioară şi violă
Julia Kuhn–vioară
Tomasz Słowikowski –violoncel
Patricia de la Vega–pian
Frank van de Laar–pian
În program: Johannes Brahms, Gustav Mahler, Alfred Schnittke, Daniel Schnyder
9 august: ora 19.30 – Sala festivă a Primăriei
Concertul cursanţilor
10 august: ora 18.00 – Biserica Mănăstirii
Concert de muzică transilvană
În program: Carl Ditters von Dittersdorf, Michael Haydn, Joseph Kratochwill,
Anton Leopold Hermann
Interpretează: Orchestra de cameră a Academiei muzicale de vară de la Sighişoara
Conducerea artistică: Vladimir Lakatos
Solişti: Mihaela Maxim–soprană
Vladimir Lakatos–violă
Kostyák Botond–contrabas

Acord de mediu pentru baza sportiva din Hetiur


Tinerii din Hetiur ar putea avea în curand o bază sportivă. Primăria municipiului, titulară a proiectului „Bază sportivă în Hetiur, anunţă depunerea documentaţiei în vederea obţinerii Acordului de mediu la Agenţia de protecţia Mediului Mureş. Informaţii privind potenţialul impact asupra mediului al proiectului propus pot fi consultate la sediul A.P.M. Mureş Tg. Mureş zilnic între orele 9,00 – 12,00 până la data de 1 august.
Pentru construcţia acestei baze sportive în Hetiur, primăria municipiului va depune un dosar spre finanţare pentru obţinerea de fonduri guvernamentale. Consilierii locali şi-au însuşit în ultima sedinţă de consiliu documentaţia privind Studiul de fezabilitate, valoarea totală a investiţiei urmând a se ridica, potrivit documentaţiei, la 570.000 lei. Baza sportiva va fi amplasata pe terenul de fotbal improvizat al satului şi va permite practicarea jocurilor de handbal, tenis şi mini fotbal. Suprafaţa terenului de sport va fi de 1419 metri patraţi.

 

 

Pregatiri pentru o noua editie a targului mestesugarilor

Anul acesta Targul Mestesugarilor se va desfasura in aceeasi luna ca si in anul anterior mai precis in perioada 10- 12 iulie. Acest targ se afla la cea de-a 4 a editie. In piata Cetatii mestesugarii isi vor vinde produsele de artizanat specifice diferitelor mestesuguri, realizand totodata si mini-ateliere de creatie. Aceste ateliere de creatie vor fi deschise publicului larg in fiecare zi a targului. Organizatorii manifestarii se asteapta ca numariul mestesugarilor prezenti la aceasta
editie sa fie semnificativ. La targ au fost invitati mestesugari din Mures , Sibiu, Suceava si Harghita.
In cadrul targului va fi sustinuta o prelegere cu titlul Impactul globalizarii asupra traditiilor breslelor fiind programata si o expozitie de costume populare ale comunitatilor, dar si un program de dansuri si obiceiuri de munca din Sighisoara.

Concurs Judetean si National de Teatru la Sighisoara


Clubul Copiilor Sighişoara şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, cu sprijinul Primăriei municipiului Sighişoara organizează în data de 12 aprilie 2008, cea de-a 9-a ediţie a Concursului Judeţean de Teatru, care se desfăşoară la Sighişoara. În acest an participă trupe de teatru ale unităţilor de învăţământ din localităţile Târgu Mureş, Târnăveni, Iernut, Reghin, Sovata, Viişoara, Filpiş şi Răstoliţa. Cele 4 trupe sighişorene: `Cameleon`, `Sirin`, `Thalia` şi `Pygmalion` sunt înscrise şi ele în acest concurs, participând cu speranţa de a obţine premiu cel mare al concursului.
Un alt concurs se va desfăşura la Sighişoara, în perioada 9-11 mai 2008, şi anume cea de-a doua ediţie a Festivalului Naţional de Teatru Medieval pentru elevi, organizat de Clubul Clubul Copiilor şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, cu sprijinul Primăriei municipiului. La această ediţie şi-au anunţat participarea trupe de teatru din Vatra Dornei, Cluj, Satu-Mare, Oradea, Iaşi, Botoşani, Ploieşti, Constanţa, Copşa Mică, Bucureşti, Vaslui şi Piteşti. Municipiul Sighişoara va fi reprezentat în acest festival de două tripe de teatru şi anume: Trupa `Cameleon` şi Trupa `Sirin`.
Urăm tuturor participanţilor succes!
PRIMAR
Ioan Dorin Dăneşan

In curand va fii schimbat pavajul din Cetatea MedievalaIn curand va fii schimbat pavajul din Cetatea medievala. Potrivit executivului local a fost avizat de catre Comisia de Monumente Istorice proiectul privind pavarea cetatii. Lucrarile de pavare vor incepe imediat ce se vor incheia lucrarile de inlocuire a retelelor de apa, canal si gaz din cetate, dar si dupa incheierea lucrarilor la iuminatul arhitectural. In fata Muzeului de Istorie pavajul va fii realizat din lespezi de piatra, unde exista sau a existat piatra cubica aceasta va ramane, iar in alte zone pavarea se va realiza cu piatra de rau.

Un nou pas pentru constructia unui nou spital la SighisoaraPe site-ul Ministerului Sanatatii Publice a fost postata documentatia de atribuire a contractului de lucrari, proiectare si dotare "la cheie" a Spitalului minicipal Sighisoara. Perioada de valabilitate a ofertei este de miminim 90 de zile de la data deschiderii ofertelor, respectiv 11 iulie, data limita de depunere a ofertelor tot aceasta data fiind si data limita. Deschiderea ofertelor se va face de catre comisia de evaluare la Ministerul Sanatatii Publice. Noul Spital Municipal din Sighisoara ar urma sa fie dat in folosinta la maxim 48 de luni de la data intrarii in vigoare a contractului de atribuire. Capacitatea medie a obiectivului de investitie este 356 paturi si o arie desfasurata de 28.359 metrii patrati. Amplasamentul obiectivului de investitie "Spital Municipal Sighisoara" este conform Hotararii de Guvers nr. 1022/2007 prin care au fost aprobati indicatorii tehnico-economici ai investitiei si este in municipiul Sighisoara, cartierul Tarnava II (Baragan) avand o suprafata de 4,33 hectare. Noul Spital va deservi o populatie de peste 73.000 locuitori din oras si zonele arondate.

O noua actiune de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electroniceÎn conformitate cu adresa Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile – CABINET MINISTRU – nr. 910/21,03,2008, în data de 19 aprilie 2008 va fi organizată o nouă acţiune la nivel de ţară, privind colectarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE) de la gospodăriile particulare.
Campania oferă ocazia fiecărui cetăţean din localitate să depună în data de 19.04.2008, în faţa locuinţei deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, care vor fi coelctate în aceeaşi zi, uşurând sarcina cetăţenilor în a se debarasa de aceste echipamente, care nu le mai sunt necesare.
În conformitate cu Planul de implementare pentru deşeurile de echipamente electrice şi electronice, până la sfârşitul anului 2008 trebuie colectate 4kg/locuitor/an.
În municipiului Sighişoara, în zona blocurilor de locuinţe, vor fi amplasate un număr de 12 containere, inscripţionate ca atare, începând cu data de 18.04.2008.
Rugăm insistent ca în aceste containere să NU se depoziteze alte deşeuri decât cele provenite din echipamente electrice şi electronice.
În zona caselor de locuit se vor colecta aceste deşeuri din faţa locuinţei în data de 19.04.2008 prin grija autorităţilor locale şi operatorului de salubritate.
PRIMAR
Ioan Dorin Dăneşan

 

Din 15 martie incep lucrarile de constructie a mall-ului din Sighisoara

Potrivit executivului local, din 15 martie vor incepe lucrarile pentru constructia noului MALL in municipiu, complex comercial de mari dimensiuni ce urmeaza a fii construit
pe strada Gheorghe Lazar la numarul 6. Firma care va realiza constructia Mall-ului are certificatul de urbanism dar mai are nevoie de unele avize si isi propune
demararea lucrarilor la mijlocul lunii martie. Termenul de executie propus pentru constructia Mall-ului este de 1 an. Spatiul comercial de mari dimensiuni cu o suprafata la
sol de 4000 de metri patrati, o parcare de 322 de locuri din care 291 subterane si o suprafata totala de 22.000 metrii patrati, va fii
construit pe terenul fostei fabrici de stofe din municipiu.
Mallul va fii construit de catre o firma de investitii din Belgia si Franta, dar in Romania cea de la Sighisoara ar fii prima. Acest
complex va fii inchiriat pentru activitatea de comert alimentar si nealimentar, dar si pentru sucursalele de banci, magazine de telefonie mobila si fast fooduri. Valoarea
totala a investitiei va depasi 10 milioane de Euro.

Sighisoara premiata la gala de decernare a superlativelor turismului romanesc 2008

Agentia Punct Ro in parteneriat cu revistele Vacante&Calatorii, VIP si Cuvantul au organizat in perioada 23-24 februarie a.c. la Iasi o serie de evenimente sub tutulatura "Redescopera Romania! - Identitate locala. Identitate nationala".In cadrul acestoe evenimente a avut loc Gala de decernare a Superlativelor turismului romanesc, Sighisoara obtinant premiul la categoria "Produs turistic estival" pentru organizarea Festivalului Sighisoara Medievala. Biroul de Presa al Primariei Municipiului Sighisoara.

O portiune dintr-un zid de sustinere a drumului catre Scoala din Deal s-a surpat

Duminica noaptea, o bucata dintr-un zid de sprijin al terasamentului drumului catre Biserica din Deal si Liceul Teoretic "Joseph Haltrich" a cedat, prabusirea fiind sesizata luni dimineata de catre elevii si cadrele didactice de la liceul amintit. Potrivil executivului local acesta surpare nu pune in pericol viata celor care aleg aceasta cale pentru a urca catre cel mai inalt punct al Cetatii, dar trebuie
gasite cat mai repede solutii pentru consolidarea terenului din zona. Primarul municipiului a declarat ca a sesizat organele competente: Consiliul Judetean, Prefectura judetului Mures, Ministerul Culturii si Inspectoratul de Stat in Constructii despre recenta avarie a zidului de sprijin al terasamentului drumului respectiv si se va constitui in cel mai scurt timp o comisie care va determina cauzele care au condus la surparea parapetului si masurile ce trebuie luate in acest caz. Va reamintim ca si in anul 2006, in noaptea de 30 Martie, aproximativ 35 de metrii din zidul ce tine taluzul din fata Primariei, s-a prabusit alunecand spre casele de la baza Dealului Cetatii. Acest zid a fost refacut dupa proiectul original in cateva luni de la daramare. Potrivit executivului local, exista un proiect de restaurare a zidurilor Cetatii dar se asteapta finantare pentru realizarea lucrarilor. Un reprezentant al Inspectoratului de Stat in Constructii a sosit marti la Sighisoara pentru a evalua situatia in care se
afla drumul ce urca spre Liceul Teoretic "Joseph Haltrich" si Biserica din Deal. Oficialii Inspectoratului au realizat fotografii la fata locului si urmeaza, potrivit arhitectului sef al Primariei Ioan Velicu, sa se elivereze o autorizatie de urgenta la acest drum.

Vesti bune pentru sighisoreni: s-a alocat subventia pentru energie termica


Guvernul României a alocat judeţului Mureş, zilele trecute, fondurile destinate compensării creşterilor neprevizionate ale preţurilor la combustibilul folosit pentru producerea energiei termice furnizate populaţiei.
În acest fel, o parte însemnată ce rezultă din diferenţa dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate populaţiei şi preţul local de referinţă este acoperită prin fonduri guvernamentale, restul revenind autorităţilor administraţiei publice locale, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
În acest sens Primăriei municipiului Sighişoara i-a fost alocată suma de 21 mii lei RON (210 milioane lei vechi), sumă destinată compensării creşterilor neprevizionate ale preţurilor la combustibilul folosit pentru producerea energiei termice furnizate populaţiei pentru trimestrului I 2008.

 

 

 

Dezbaterea publică a proiectului de buget pe anul 2008 Luni, 11 februarie 2008, începând cu ora 16.00, în Sala Festivă a Primăriei municipiului s-a desfăşurat dezbaterea publică a proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului local pentru anul 2008, de asemenea s-au adus în discuţie problemele prioritare, ce vizează dezvoltarea comunităţii locale. În conformitate cu prevederile Legii nr.52/21.01.2003, privind transparenţa decizională în administraţia publică, Primăria municipiului Sighişoara a anunţat desfăşurarea acestei dezbateri prin intermediul mass-mediei locale şi judeţeane, prin publicarea în Buletinul Informativ al Primăriei municipiului, prin afişarea la sediu şi prin afişarea pe pagina web www.sighisoara.org.ro.
La această dezbatere publică au participat din partea administraţiei publice locale Primarul municipiului, dl. Ioan-Dorin Dăneşan, Viceprimarul municipiului, dl. Sorin Savu, Secretarul municipiului, dl. Gheroghe Humă, d-na Adriana Marian, director economic, dl. Gheorghe Maior, director Direcţia Gospodărie Comunală, dl. Maşca Petru, director Direcţia Tehnică, dl. Velicu Ioan, arhitect şef, dl. Vaidacuţan Vasile, şef Birou Impozite şi Taxe, dl. Roiban Iov, şef serviciu Administraţie Publică Locală, d-ra Michaela Türk, şef Birou Relaţii Publice Interne şi Internaţionale, şi d-na Daniela Oprea, Compartiment Integrare Europeană şi fonduri structurale. De asemenea a participat din partea Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei Bucureşti, dl. Ghimiş Daniel. Dezbaterea a fost moderată de d-na Nicoleta Anghel, reprezentanta unui ONG, care s-a oferit voluntar pentru acest rol.
Reţeaua de apă potabilă din municipiu va fi reabilitată A fost aprobat studiul de fezabilitate şi parametrii tehnico-economici pentru obiectivul Reabilitarea reţelei de apă potabilă în municipiu. În prezent Sighişoara este alimentat cu apă potabilă în sistem centralizat, sursa de apă fiind de suprafaţă. Din uzina de apă potabilă este transportată prin 2 aducţiuni, una de oţel şi alta din tuburi de beton la rezervoarele principale. Aducţiunea din tuburi de beton datorită terenului mlăştinos este deteriorată. Durata de viaţă a conductelor este depăşită, sunt mari pierderi de apă iar calitatea apei la utilizatori este necorespunzătoare. Investiţia pentru reabilitarea reţelei de apă se ridică la peste 17 milioane de lei. Pe lângă indicatorii economici pentru această investiţie au fost aprobaţi şi indicatorii pentru modernizarea staţiilor de pompare din anumite zone ale oraşului sau pentru construirea altora. Billa în Bărăgan? Dacă construirea unui hyper-market Kaufland pe vechiul stadion municipal este momentan blocată de o acţiune în contencios administrativ a Asociaţiei „Sighişoara Durabilă”, se pare că de un super-market de mai mici dimensiuni vor beneficia locuitorii cartierului Bărăgan (Târnava II). Primarul Dorin Dăneşan a afirmat într-o conferinţă de presă că proprietarul pieţei agro-alimentare din Bărăgan este în tratative avansate cu reprezentaţii lanţului de magazine Billa pentru ca pe locul actualei pieţe să fie construit un super-market. Acest lucru înseamnă că piaţa agro-alimentară din zonă va fi desfiinţată pentru că oricum acolo nu se prea înghesuiau producătorii agricoli, aceştia preferând piaţa mare din centrul oraşului, iar bazarul care funcţiona în vecinătate va fi mutat pe un spaţiu din apropiere situat între pizzeria Veneţia, blocurile de garsoniere şi calea ferată. Potrivit primarului, dacă totul va decurge bine, în toamnă locuitorii cartierului Bărăgan vor putea să-şi facă cumpărăturile la super-marketul Billa. El a mai precizat că un astfel de magazin este foarte necesar locuitorilor din Bărăgan, fiind cartierul cu cea mai mare concentraţie de populaţie din oraş, care nu dispune de utilităţi şi servicii care să satisfacă în întregime necesităţile locuitorilor. Calendarul evenimentelor culturale 2008 A fost finalizat calendarul evenimentelor culturale pentru anul 2008, iniţiat de Primăria municipiului în anul 2006. Acest calendar conţine alături de manifestările culturale şi diverse informaţii utile: programul de ridicare a deşeurilor, programul de funcţionare a unor instituţii, adrese şi numere de telefon a unor prestatori de servicii. Calendarul va fi distribuit gratuit cetăţenilor Sighişoarei, dar şi vizitatorilor Cetăţii Medievale.
Calendarul 2008 a fost sponsorizat de un număr de 43 de societăţi comerciale, care au solicitat înscrierea în 67 de machete publicitare, din totalul de 106 machete disponibile. Aceste societăţi comerciale sunt : SC ACT MOBIL SRL, SC ARCON SRL, SC ARTFIL SA, SC BIJUTERIA CETATEA SRL, SC CABLETEAM SRL, SC CARPATHEEA SRL, SC COMPETO SRL, SC CONSIG SRL, P.F. COROIAN MIHAELA, SC DIEGO SRL, SC DURALTERM SRL, SC ELDI SRL, SC ERIKA GARDEN SRL, SC EUROMAR SRL, SC EVA PROD IMPEX SRL, SC FANTASY OASIS SRL, SC FARMACIA CLEMATIS SRL, Forumul Democrat al Germanilor din România, SC FILOTIB SRL, SC HOCHLAND SRL, Centrul Cultural Interetnic pentru Tineret, SC IKEBANA SRL, SC IRIS OPTICA SRL, SC ITG SA, SC KONSTA SPLENDID SRL, SC LEONARDO SRL, S.C. MOKRI S.R.L., SC. PARAT S.R.L., S.C. PERIN S.R.L.
Participanţi la concursului „Cea mai frumoasă poveste de dragoste” Primăria municipiului a lansat cu ocazia „Zilei Îndrăgostiţilor” concursul „Cea mai frumoasă poveste de dragoste”. La acest concurs au transmis povestea lor de dragoste 17 persoane, mai puţine decât anul trecut, când au fost înscrise 29 persoane în acest concurs. Cele 17 persoane sunt împărţite pe cele patru categorii astfel: 3 la categoria de vârstă între 14-19 ani, 3 persoane la categoria 20-29 ani, 4 la categoria 30-40 de ani şi 7 persoane la categoria peste 40 de ani. Comisia va desemna în cursul zilei de astăzi un câştigător pentru fiecare categorie. Toţi participanţii vor fi invitaţi joi, 14 februarie, ora 16.00, în Sala mică a Primăriei pentru înmânarea premiilor de către primarul municipiului, dl. Ioan-Dorin DĂNEŞAN. S-a redeschis secţia de fizioterapie! Veşti bune pentru sighişoreni. S-a redeschis secţia de fizioterapie din cadrul Policlinicii municipiului. Directoarea Spitalului municipal, dr. Aurelia Maşca, a declarat pentru Radio Son că începând de săptămâna trecută a fost angajat un medic specialist la acest compartiment, ceea ce a făcut posibilă redeschiderea secţiei după mai bine de 3 luni, timp în care aceasta a fost închisă. Secţia urmează a fi dotată cu aparatură performantă, fiind folosit în acest sens fondul de dezvoltare alocat spitalului municipal. O nouă faţă pentru cartierul Andrei Şaguna Cartierul Andrei Şaguna ar putea avea în câteva luni o nouă faţă, acesta ajungând la standarde europene, potrivit executivului local.
În şedinţa Consiliului Local din 31 ianuarie a fost aprobat proiectul de hotărâre privind Planul Urbanistic Zonal pentru cartierul Andrei Şaguna. Reprezentanţi ai Primăriei municipiului au organizat o dezbatere publica în cartier pentru a vedea care sunt problemele cu care se confruntă locuitorii acestuia şi cum pot fi ele soluţionate. Conform Planului Urbanistic Zonal de modernizare al cartierului Andrei Şaguna se urmăreşte optimizarea accesului auto pentru locuitorii zonei, sporirea numărului de locuri de parcare, amenajarea de puncte gospodăreşti la standarde UE, revitalizarea zonelor verzi, amenajarea de locuri de joacă pentru copii, alei şi spaţii verzi. Centrala termică ce va fi dezafectată urmează a primi destinaţia de sală pentru întâlniri publice, sport şi fitness iar pe malul râului se va reface traseul pietonal pentru promenadă. De asemenea se are în vedere amenajarea de fântâni arteziene în piaţeta din faţa Catedralei ortodoxe, precum şi a unui parc cu statui.
Costurile pentru amenajarea zonei conform PUZ-ului vor fi suportate din bugetul local, sumele necesare fiind cuprinse în proiectul de buget ce urează a fi suspus dezbaterii consilierilor locali în şedinţa extraordinară din 15 februarie.
Primarul Dorin Dăneşan spune că următorul cartier ce va beneficia de un Plan urbanistic Zonal de modernizare va fi Târnava II (Bărăgan)

 

 

Concurs pentru cea mai frumoasă poveste de dragoste Primăria municipiului a lansat cu ocazia „Zilei Îndrăgostiţilor” concursul „Cea mai frumoasă poveste de dragoste”. Primăria municipiului îndeamnă sighişorenii să-şi exprime sentimentele, să-şi împărtăşească povestea lor de dragoste şi să se înscrie în concurs până la data de 11 februarie 2008.
În data de 14 februarie de Ziua Îndrăgostiţilor vor fi anunţaţi câştigătorii concursului, care vor fi premiaţi în Sala mică a Primăriei de către domnul primar Ioan Dorin Dăneşan.
Se va acorda câte un premiu pentru fiecare categorie de vârstă. Categoriile de vârstă sunt următoarele: între 14-19 ani, între 20-29 ani şi între 30-40 ani..
Cele mai frumoase poveşti de dragoste pot fi transmise până la data de 11 februarie a.c. pe adresa poştală a Primăriei, Biroul Relaţii Publice, str. Muzeului nr.7, sau pe adresa de e-mail: Această adresă e-mail este protejată împotriva spamului, JavaScript trebuie activat pentru a putea vizualiza pagina. , participanţii fiind rugaţi să specifice numele şi prenumele, vârsta, adresa şi un număr de telefon, la care pot fi contactaţi.
Proiect ambiţios: Parcuri mai ca lumea pentru sighişoreni Primăria Sighişoara speră să obţină finanţare de la Fondul de Mediu pentru amenajarea sau reabilitarea a 6 parcuri din oraş, a anunţat vice-primarul Sorin Savu într-o conferinţă de presă. Sunt vizate locaţii din toate cartierele mari ale Sighişoarei. Astfel, în zona Corneşti este vorba de reamenajarea parcului din dreptul centrului comercial Penny Market, căruia îi va fi înlocuit mobilierul (băncile), vor fi reabilitate aleile şi realizat un loc de joacă pentru copii între 2 şi 10 ani. În cartierul Târnava II (Bărăgan) sunt prevăzute amenajarea a două parcuri, fiind cel mai mare cartier din oraş şi care duce o lipsă acută de locuri de recreere. Unul dintre parcuri va fi realizat pe Aleea Panseluţelor, în dreptul fabricii de confecţii din zonă, iar celălalt în 2 locaţii dintre străzile Garoafelor şi Crizantemelor, în capătul de est al cartierului, unde sunt 2 fâşii de teren de câte aproximativ 2.000 mp. Aici vor fi amenajate parcuri cu bănci, alei, locuri de joacă pentru copiii între 2 şi 10 ani, precum şi piste şi rampe pentru biciclete, skateboard-uri şi role.

Pe strada Plopilor, parcul existent va fi dotat, pe lângă bănci şi alei noi, cu un teren îngrădit în care se pot practica sporturi cu mingea: baschet, volei, minifotbal. Tot un astfel de teren va fi amenajat şi în parcul care este prevăzut a se amenaja pe strada Mihai Viteazu, în cartierul cunoscut sub numele de „Foamea”. Aici sunt tot 2 locaţii, dintre care una este un loc de joacă deteriorat. Acesta va fi reabilitat şi va fi destinat copiilor între 2 şi 10 ani. În cealaltă locaţie se va amenaja terenul îngrădit pentru jocurile cu mingea iar intenţia administraţie locale este ca acesta să fie luminat pentru folosirea lui şi seara… un alt parc va fi amenajat pe strada Ana Ipătescu în vecinătatea complexului comercial de acolo, iar pe strada Ilarie Chendi, la intersecţia cu Ana Ipătescu şi Mihai Eminescu, va fi reabilitat părculeţul deja existent unde va fi expusă şi statuia lui Ilarie Chendi.
Primăria trebuie să depună la până la 31 ianuarie toată documentaţia pentru aceste proiecte la Ministerul mediului pentru a putea obţine finaţarea… Vice-primarul Sorin Savu este optimist în ceea ce priveşte obţinerea acestor fonduri, chiar dacă nu pentru toate locaţiile propuse. Fondul de Mediu finanţează între 75 şi 80% din valoarea acestor proiecte, deci va trebui să contribuie şi administraţia locală.
Maşini abandonate în Sighişoara Continuă acţiunea de depistare a autovehicolelor abandonate pe domeniul public. Doar în această lună pe raza municipiului au fost descoperite ca abandonate un numar de 9 autovehicole pe străzile Costache Negruzii, ‚Cânepii, Plopilor şi Mihai Viteazu. Cele mai multe autoturisme abandonate, respectiv câte 3, au fost descoperite pe străzile Plopilor şi Mihai Viteazu.
Identificarea proprietarilor sau deţinătorilor legali se va face şi de către organele de Poliţie, în baza Protocolului de colaborare încheiat între Primăria şi Poliţia Municipiului Sighişoara, precum şi prin intermediul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor – Mureş.
Conform legii, proprietarii sau deţinătorii legali ai acestor vehicule au fost somaţi – prin afişare pe vehicul– ca în termen de 10 zile sa procedeze la ridicarea acestora de pe domeniul public/privat al municipiului . In caz contrar, se va trece la : inventarierea, expertizarea, ridicarea, transportarea şi depozitarea vehiculului şi a bunurilor, aflate în interiorul acestora, într-un loc special amenajat.
Cheltuielile ocazionate de efectuarea acestor operaţiuni vor fi suportate de către proprietarul sau deţinătorul legal al vehiculului . Dacă proprietarul nu va suporta aceste cheltuieli, acestea vor fi suportate din sumele obţinute în urma valorificării autovehicolului abandonat şi a bunurilor din interiorul acestuia.
Poliţiştii comunitari fac acte caritabile Poliţiştii comunitari s-au întâlnit pe parcursul săptămânii trecute şi cu situaţii mai deosebite. Astfel duminică aceştia şi-au ajutat un coleg de la Poliţia Comunitară din Bihor să îşi găsească mama după mai bine de 18 ani de când îl părăsise. Sighişoreanca a rămas surprinsă la vederea fiului ei pe care în prima fază nici nu l-a recunoscut.
O altă faptă caritabilă făcută de către poliţiştii comunitari a fost aceea de a interveni la nepoata unei bătrâne din municipiu pentru a o primi pe aceasta în casă şi aceasta în condiţiile în care pensia bătrânei este reţinută de către nepoată iar bătrâna ţinută mai mult prin spitale, de unde nu putea fi externată întrucât nu avea unde să locuiască.
Tot în ultima săptămână poliţiştii comunitari au evacuat un grup de 20 de rromi care se stabiliseră într-o clădire dezafectată de lângă calea ferată din Bărăgan şi care constituiau un focar de infecţie datorită gunoaielor pe care le adunaseră în jur.
Acţiunile de monitorizare a clădirilor dezafectate vor continua şi în perioada următoare şi aceasta pentru că aici să nu se adăpostească persoane fără locuinţă.
Incendiu pe strada Libertăţii Pompierii sighişoreni au intervenit în noaptea de 28 ianuarie, după ora 22.00, la un incendiu care s-a produs la subsolul unui imobil din strada Libertăţii. Aici se adapostea în condiţii mizere, înconjurat de gunoaie, o persoană fără adăpost din municipiu. Din neglijenţa acestuia şi probabil potrivit datorită unei ţigări aruncate s-a produs acest incendiu. Doua familii din imobil, dintre care una de pensionari şi alta cu trei copii, au fost evacuate pentru a nu se intoxica cu fum. Incendiul nu s-a soldat cu victime sau pagube materiale, acesta ducând totodată la curăţarea subsolului acelui imobil. O nouă faţă pentru cartierul Andrei Şaguna Cartierul Andrei Şaguna ar putea avea în câteva luni o nouă faţă, acesta ajungând la standarde europene potrivit executivului local.
În şedinţa Consiliului Local din această lună va fi inclus pe ordinea de zi şi proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu cartier Andrei Şaguna. Reprezentanţi ai primăriei municipiului au organizat o dezbatere publica în cartier pentru a vedea care sunt problemele cu care se confruntă locuitorii cartierul şi cum pot fi ele soluţionate. Conform Planului Urbanistic de Detaliu cartier Andrei Şaguna, ce va fi supus spre aprobare consilierilor locali, în acest cartier urmează a fi amenajate parcări prin introducerea de sensuri unice pe unele străzi, locuri de joacă pentru copii, alei şi spaţii verzi. Centrala termică ce va fi dezafectată urmează a primi destinaţia de sală pentru întâlniri publice
Au fost premiaţi cei mai buni sporivi sighişoreni pe anul 2007 În pauza dintre meciurile primei zile a Turneului Internaţional de Handbal Tineret de la Sighişoara au fost premiaţi cei mai buni sportivi ai municipiului nostru pe anul 2007. Clasamentul acestora în opinia Consiliului Local a fost urmatorul:
1 Cosmin Şuteu (atletism), locul 4 în clasamentul celor mai buni sportivi din judeţul Mureş şi nu primul loc aşa cum eronat s-a anunţat de către organizatori ( jenantă situaţie după părerea mea). Cea mai bună performanţă a lui Cosmin în anul trecut a fost locul 2 obţinut la Cupa Europei, grupa valorică B
2 Lucian Cheşcheş, vicecampion Balcanic la cros
3. Monica Florea, marea speranţă a atletismului nostru pentru anii viitori, care a cucerit titlul de campioană naţională la 3000 juniori III şi a fost vicecampioană naţională la 1500 m.
4 Adrian Tenghea, medaliat cu bronz cu echipa de handbal al CSS Sighişoara la CN juniori III
5 Alexandru Asoltanei component al echipei de handbal al Centrului de Excelenţă de la Sighişoara şi care a fost desemnat cea mai bună extremă stânga de la Campionatul European Open de la Goteborg
Pe langa aceştia, rezultate foarte bune au mai obţinut anul treut alte două fete din echipa de aur a a semifondului sighişorean: Marginean şi Balint, fete deosebit de talentate, remarcate şi de Gabi Szabo şi care speram ca vor depăşi stadiul de promisiune. E nevoie doar de muncă multă şi daruire, pentru că talent au.
Cel mai bun antrenor al anului a fost declarat, pe bună dreptate, profesorul de atletism Ioan Avram
Proiectul bugetului local supus dezbaterii publice În conformitate cu prevederile Legii nr.52/21.01.2003, privind transparenţa decizională în administraţia publică, Primăria municipiului Sighişoara organizează o dezbatere publică cu privire la problemele prioritare, ce vizează dezvoltarea comunităţii locale, precum şi proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului local pentru anul 2008.
Propunerile, sugestiile sau opiniile asupra proiectului de hotărâre şi a problemelor prioritare ce vizează dezvoltarea comunităţii locale vor fi primite, până la data de 11.02.2008, la camera 11, Centrul de Informare a Cetăţenilor, sau în cadrul dezbaterii publice, ce va avea loc în data de 11.02.2008, începând cu ora 16,00, în Sala Festivă a Primăriei.
Proiectul de buget al Municipului Sighişoara pentru anul 2008, poate fi consultat de orice persoană interesată, pe site-ul institutiei www.sighisoara.org.ro, secţiunea informaţii de interes public, precum şi la afişierul instituţiei.
Invităm toţi cetăţenii interesaţi să îşi exprime punctul de vedere în cadrul acestei dezbateri publice. Bugetul local al municipiului Sighişoara se ridică pentru acest an la suma de 57.107.819 lei, faţă de anul 2007 când a fost de 44.674.834 lei. Deci un buget ceva mai generos. După finalizarea dezbaterii publice, bugetul va fi suspus votului Consiliului local Sighişoara într-o şedinţă extraordinară programată pentru data de 15 februarie.

 

--------------------------------------------

ARTICOLE MAI VECHI

 

 

În curând va începe reabilitarea străzilor din Sighişoara Odată ce vremea va permite şi după ce lucrările la reţele de infrastructură vor fi finalizate se va trece la repararea strazilor şi a trotuarelor din municipiu.
Primarul Sighişoarei, Ioan Dorin Dăneşan, a declarat că există fondurile necesare pentru realizarea acestor lucrări de reabilitare a străzilor şi că au fost realizate şi proiecte în acest sens. Creditul a fost deja contractat iar, potrivit decalarţiei primarului, în primăvara acestui an vor fi demarate lucrarile de asfaltare pe străzile şi trotuarele afectate de săpăturile din ultima perioadă.
Prima şedinţă a consiliului local ar putea stabili bugetul Prima şedinţă a Consiliului Local din acest an va fi convocată în ultima zi a acestei luni, în data de 31 ianuarie. Cel mai probabil pe ordinea de zi a şedinţei se va afla şi proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului pe anul în curs.
În momentul de faţă se aşteaptă sumele ce vor fi alocate de la Consiliul Judeţean. Dacă aceste sume nu vor fi primite în timp util sau dacă în şedinţa din 31 ianuarie nu se va aproba bugetul, atunci va fi convocată şi o şedinţă extraordinară, aceasta întrucât, potrivit legislaţiei în vigoare, bugetul trebuie aprobat până la data de 15 februarie.
Vizarea autorizaţiilor pentru anul 2008 Vizarea autorizaţiilor de funcţionare pentru desfăşurarea unei activităţi economice eliberate de către Primăria municipiului a început în luna decembrie 2007. De la această dată s-au prezentat până în prezent 157 de persoane fizice şi asociaţii familiale autorizate, dintr-un total de 347, şi un număr de 136 de societăţi comerciale, dintr-un total de 768.
Pentru autorizaţiile de funcţionare eliberate în vederea desfăşurării unei activităţi într-un anume loc de pe raza municipiului Sighişoara, taxa de viză este conform lit. b) din art. 28, cap. X, a H.C.L. nr.56/24.05.2007.
Pentru persoanele fizice şi asociaţiile familiale autorizate de către Primărie în baza Legii nr. 507/2002 şi a a Legii nr.300/2004, taxa de viză este conform art. 41, cap. XII din H.C.L. nr.56/24.05.2007.
În vederea depunerii cererilor de viză pentru anul 2008, reprezentanţii agenţilor economici, a asociaţiilor familiale şi persoanele fizice autorizate sunt invitaţi la sediul Primăriei, camera 21, zilnic între orele 8.30 – 12.00.
Refugiu pentru călători pe strada Viilor
În curând calatorii care folosesc linia 6 de transport în comun, pe ruta Ramificaţie – Viilor, vor beneficia de un refugiu prevăzut cu spaţiu comercial amplasat în staţia de autobuz de la capătul liniei de pe strada Viilor. Primăria municipiului va organiza în acest sens, în data de 13 februarie, o licitaţie publică privind concesionarea unui teren în suprafaţă de 40 mp, situat pe strada Viilor, la intersecţia cu strada Parângului, în vederea construcţiei unui refugiu de călători şi a unui spaţiu comercial. Terenul va fi concesionat pe o perioadă de 20 de ani. Cei interesaţi pot achiziţiona documentaţia necesară participării la licitaţie, respectiv caietul de sarcini şi regulamentul de licitaţie, de la sediul Primăriei, Direcţia Administrarea Patrimoniului. Ofertele pentru licitaţia publică deschisă se depun la sediul Primăriei, într-un exemplar, până la data de 12 februarie 2008, împreună cu actele doveditoare privind calitatea şi capacitatea ofertanţilor, acte care sunt cuprinse în regulamentul de licitaţie.
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->

Trebuiesc depuse actele pentru permisele CFR

Pensionarii CFR trebuie să îşi depună în această perioadă, la staţia CFR Sighişoara, dosarele în vederea întocmirii permiselor de călătorie gratuite. Astfel dosarul pensionarilor va cuprinde copie după actul de identitate şi un cupon de pensie. În cazul soţiilor pensionarilor CFR copia după actul de identitate este suficientă. Dacă aceştia mai au în îngrijire copii sub 18 ani şi doresc întocmirea permiselor de călătorie şi pentru ei, trebuie să mai depună la staţia CFR Sighişoara un dosar care să cuprindă copie de pe actul de identitate şi de pe certificatul de naştere, dar şi adeverinţa de şcolarizare. Permise de călătorie pot fi eliberate şi văduvelor foştilor angajaţi CFR, dacă acestea prezintă decizie de pensie de urmaş. Actele primite la staţia CFR Sighişoara vor fi centralizate şi înaintate Regionalei CFR Braşov, de unde vor fi emise permisele de călătorie.
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->

Continuă sezonul de vânătoare

Cele 6 grupe de vânătoare înregistare la Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din Sighişoara se află în acestă perioadă în plin sezon de vânătoare. Sezon care a început în data de 1 octombrie 2007 şi se va încheia în data de 15 februarie. După închiderea sezonului de vânătoare vor avea loc şi balurile vânătorilor, organizate de fiecare grupă, dar şi balul vânătorilor din toată asociaţia vânătorilor şi pescarilor din Sighişoara. Cele 6 grupe de vânătoare care fac parte din Asociaţia Vânătorilor au fost constituite pe localităţi: Boiu, Sighişoara, Archita, Saschiz, Apold şi Nadeş şi organizează partide de vânătoare în fiecare duminică, în zonele aferente localităţilor.
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->

La Clubul Copiilor continuă lucrările de reabilitare

La Clubul Copiilor din Sighişoara continuă lucrările de reabilitare. Conducerea clubului îşi doreşte însă ca până la sfârşitul acestei luni să fie finalizate toate lucrarile de interior.
Acţiunea a fost demarată în luna noiembrie a anului trecut, până în prezent fiind efectuate lucrările de înlocuire a acoperişului, au fost înlocuite majoritatea geamurilor şi uşilor, s-au realizat recompartimentări ale încăperilor, a fost montată o centrală termica şi s-a schimbat instalaţia electrică. Deasemenea, a fost înlocuită pardoseala iar acum se desfăşoară lucrările de refacere a grupurilor sanitare şi de modernizare a sălii de dans. Fondurile necesare realizării acestor lucrări sunt asigurate de Ministerul Educatiei, Cercetării şi Tineretului, banii fiind gestionaţi de inspectoratul şcolar judeţean Mureş.
În toată această perioadă activitatea cercurilor Clubului Copiilor se desfăşoară la Şcoala Generală Radu Popa şi la Grupul Şcolar de Industrie Uşoară.
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->

Şcolile şi liceele din oraş vor fi monitorizate şi în 2008

Şi anul acesta şcolile şi liceele din municipiu vor fi monitorizate de către poliţiştii comunitari. Zilnic agenţii comunitari vor desfăşura acţiuni de patrulare în perimetrul a minim două unităţi educaţionale, astfel încât într-o săptămână să poată fi verificate toate şcolile. Totodată şi directorilor unităţilor de învăţământ li s-a solicitat să sesizeze orice altercaţie sau comportament necorespunzător a elevilor pentru a se putea interveni operativ şi pentru ca părinţii elevilor implicaţi în astfel de fapte să poată fi chemaţi la sediul Poliţiei comunitare pentru a fi avertizaţi sau sancţionaţi, în funcţie de situaţie. Pentru buna monitorizare săptămânal directorii trebuie să trimită şi lista cu elevii problemă. În această lună, până în acest moment nu au fost semnalate probleme în rândul tinerilor în unităţile de învăţământ ci în afara acestora. Este cazul a doi tineri de 15 şi 16 ani care au fost surpinşi de poliţiştii comunitari consumând alcool pe stradă şi care au fost amendaţi pentru fapta lor
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->

În 2008 o nouă grădiniţă în Bărăgan

Din anul şcolar viitor preşcolarii din cartierul “Bărăgan” - Târnava 2 s-ar putea să aibă o nouă grădiniţă. Edilii oraşului au considerat că este oportună construcţia unei noi grădiniţe în cartierul Bărăgan ţinând cont de densitatea populaţiei din acel cartier şi de faptul că există o singură gradiniţă în zonă. Pentru realizarea acestei investiţii urmează a se realiza un studiu de fezabilitate pentru a se vedea câţi preşcolari există în cartier. Odată elaborat studiul de fezabilitate şi proiectul, acestea vor fi depuse la Ministerul Educaţiei şi Cercetării pentru obţinerea de finanţări pentru construcţie.
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->

Trei biserici vor fi ridicate până la sfârşitul anului în Sighişoara

Până la sfărşitul anului lucrările de construcţie a trei biserici din municipiu trebuie finalizate. Aceasta este declaraţia directorului Oficiului Prefectural Sighişoara, Adrian Gherca, care a promis că va încerca să obţină fonduri de la Guvern pentru finalizarea lucrărilor de construcţie la bisericile de pe străzile Mihai Viteazul şi Mihai Eminescu, dar şi pentru construcţia bisericii din cartierul Bărăgan - Târnava 2.
Anul trecut ministerul Culturii şi Cultelor a alocat peste 5 miliarde de lei vechi pentru continuarea lucrărilor la Biserica Ortodoxă purtând hramul "Naşterea Maicii Domnului", biserică situată în strada Mihai Viteazul. O altă informare privind necesitatea alocării sumei de 3 miliarde de lei vechi a fost înaintată în luna octombrie Ministerului Culturii si Cultelor pentru înaintarea lucrărilor la biserica din cartierul Baragan Tarnava 2.
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->

Festival de Blues la Sighişoara

În luna februarie se va desfăşura în municipiul nostru cea de-a patra ediţie a Festivalului de Blues, singurul festival de acest gen din ţară care se bucură de recunoaştere naţională şi internaţională. Acest festival este organizat de către Asociatia culturala "Sighişoara Blues Festival”, bugetul său ridicându-se la suma de 30.000 de euro.
Festivalul de blues de la Sighişoara se va desfăşura pe parcursul a trei zile, între 14 şi 16 februarie la sala "Mihai Eminescu". Spectacolele vor începe de la orele 19.30 şi vor cuprinde câte două recitaluri a câte 80 de minute în fiecare seară, cu pauză de 30 de minute între concerte. Pe durata pauzei artiştii invitaţi vor interacţiona cu publicul prezent în foaierul salii de spectacole.
La cea de-a patra ediţie a "Sighişoara Blues Festival" şi-a anunţat participarea o singură formaţie din România, "Joanna & The Midnight Express", care va concerta în prima seară, restul artiştilor participanţi venind de peste hotare. Astfel, tot în prima seară va susţine un recital "Tatrai Tibor & Magyar Atom" din Ungaria, în cea de-a doua seară vor fi prezenţi pe scena sălii "Mihai Eminescu" membrii trupelor "Someday Baby" din Ungaria şi "Sugar Blue" din Statele Unite ale Americii. În cea de-a treia seară sunt invitaţi să concerteze Corey Harris din SUA, unul dintre cei mai bine cotaţi din lume la această oră, şi Dabbie Davis tot din SUA, una dintre puţinele chitariste de blues.
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->

Expoziţie cu caracter umanitar la Muzeul de Istorie

De vineri şi până la sfârşitul acestei luni, Muzeul de Istorie găzduieşte expoziţia cu vânzare “Artă şi umanism”. Artista Melania Cuc, pictor şi scriitor, a deschis această expoziţie cu caracter umanitar în municipiul nostru în colaborare cu “Asociaţia Amazoanelor bistriţene”. Expoziţia cuprinde icoane pe sticlă, lucrări care sunt destinate vânzării, încasările fiind donate Asociaţiei menţionate, asociaţie care luptă pentru combaterea şi prevenirea cancerului la sân. În cadrul expoziţiei umanitare “Artă şi umanism” vor fi expuse peste 30 de picturi pe sticlă.
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->

Serviciile deconcentrate se mută în sediu nou

În următoarele luni serviciile deconcentate care şi-au deschis puncte de lucru şi la Sighişoara se vor muta în sediul Policlinicii nr 2 de pe strada Ecaterina Varga. Potrivit directorului Oficiului Prefectural, Ghercă Adrian, se aşteaptă ca în această luna Centrul de donare şi serviciile existente la Policlinica 2 să se mute în ambilatoriu din Sighişoara. Odată mutate aceste servicii se va încerca atragerea de fonduri pentru lucrările de recompartimentare şi renovare a policlinicii 2 unde urmează apoi a funcţiona serviciile deconcentrate care în momentul de faţă sunt dispersate în tot oraşul. Peste 2 săptămâni directorul Oficiului prefectural se va întâlni cu reprezentanţii acestor servicii şi cu prefectul judeţului Ciprian Dobre pentru a pune la punct detaliile acestor mutări de sedii. Tot pentru perioada următoare se doreşte deschiderea a încă trei birouri a unor servicii deconcentrate în municipiu. Este vorba despre: Oficiul pentru Protecţia Consumatorului, Inspectoratul de stat în Construcţii şi Registrul Auto Român.
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->

S-au primit calculatoarele pentru ghişeul de eliberare caziere judiciare


Comandantul Poliţiei Sighişoara, comisar Cizmaş Ioan Traian, a declarat că în cel mai scurt timp va fi deschis publicului Ghişeul de eliberare a cazierului judiciar, care va funcţiona la parterul Poliţiei municipiului. În baza Programului Servicii Europene-Parteneriat pentru comunitate, Primăria municipiului a alocat calculatoarele necesare pentru funcţionarea acestui ghişeu, acum realizându-se, potrivit comandantului, doar lucrările de finisare.
Odata cu deschiderea acestui ghişeu sighişorenii şi locuitorii din zonele arondate îşi vor putea ridica pe loc de la sediul poliţiei municipale cazierul judiciar. Inspectoratul de poliţie dispune de Baza de date care permite emiterea certificatelor de cazier pe loc persoanelor fără cazier, născute şi domiciliate pe raza municipiului sau a comunelor arondate.
Reduceri pentru cei care îşi plătesc integral impozitele Contribuabilii care vor achita impozitele pe case, terenuri şi maşini integral până la 31 martie au o reducere de 10%, potrivit Codului Fiscal.
Conform reglementărilor în vigoare, impozitul pe clădiri se plăteşte anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie şi 30 septembrie inclusiv. Impozitul anual pe clădiri de până la 50 lei inclusiv trebuie achitat integral până la 31 martie, transmite Realitatea TV. Taxele locale se pot plăti la direcţia de impozite şi taxe locale din primării, precum şi la unităţile CEC sau la oficiile poştale din toată ţara.Totodată, impozitele şi taxele care merg la bugetul consolidat se plătesc într-un cont unic, de la 1 ianuarie. Vestea bună este că taxele şi impozitele locale rămân, în acest an, la nivelul celor din 2007.
Şcoli retrocedate în Sighişoara Şapte unităţi de învăţământ sighişorene au fost retrocedate foştilor proprietari de drept. Cu toate acestea elevii vor putea merge în continuare la cursuri în aceste unităţi de învăţământ, şi aceasta întrucât în majoritatea cazurilor au fost încheiate contracte de închiriere cu proprietarii sau se poartă negocieri pentru încheierea unor astfel de contracte.
Astfel, Liceul Joseph Haltrich a fost retrocedat Parohiei Evanghelice dar se plăteşte o chirie lunară de 7.517 lei pentru ca activitatea educaţională să se desfăşoare în continuare în această unitate. Clădirea de pe str. Bastionului a aceluiaşi liceu a fost retrocedată Parohiei Ortodoxe Române Sighişoara, şi în acest caz achitându-se o chirie lunară pentru continuarea activităţii.
La Grupul Şcolar de Industrie Uşoară (Liceul M.I.U.) cladirea veche a fost retrocedată Parohiei Evanghelice, la fel ca şi Grupul Şcolar Agricol şi Grădiniţa situată pe str. Nicolae Bălcescu.
Retrocedate foştilor proprietari sunt şi Gradiniţa nr 3, Şcoala de Muzică de pe strada Mănăstirii şi cei 800 mp. (spaţii cu destinaţia de săli de clasă) din imobilul situat în str. Ana Ipătescu, folosite de către Gimnaziul de Stat ,,Octavian Goga”
Forum Eminescu Casa de Cultură şi Primăria Municipiului Sighişoara vă invită să luaţi parte la „Forum Eminescu”. Evenimentul va avea loc la sediul Casei de Cultură, din str. Turnului nr.1, la data de 18 ianuarie a.c., orele 12.00.
Ne bucurăm să avem alături de noi în program un grup de elevi ai Gimnaziului de Stat „Aurel Mosora” din Sighişoara, sub îndrumarea d-nei dir. Ciucan Daniela, reprezentanţi
ai Bibliotecii Municipale „Zaharia Boiu” din Sighişoara prezenţi de această dată şi cu exponate de carte, actori invitaţi şi elevi ai Colegiului Naţional „Mircea Eliade” din Sighişoara.
La sfârşitul programului va propunem vizionarea filmului de lung metraj „Un bulgăre de humă” în regia lui N. Mărgineanu, film ce evoca printre altele şi prietenia dintre Eminescu şi Creangă.
Vă mulţumim şi vă aşteptăm.

 

 Din 2008 un nou Camin de batrani in municipiu

Pentru anul in curs este in plan demararea lucrarilor pentru infiintarea unui nou camin de batrani in municipiu. În cele din urma Cosistoriul Evanghelic, proprietarul cladirii din strada Ana Ipatescu, care a gazduit Centrul de Plasament din municipiu, a fost de acord sa vanda aceasta cladire Consiliului Local la pretul pe care acesta l-a oferit, respectiv 10 miliarde de lei vechi. . Imobilul este compus din casa cu etaj, gradina, curte, suprafata totala a acestora fiind de 8997 metri patrati. În aceasta cladire urmeaza a se amenaja un Centru de Ingrijire pentru persoanele varstnice din municipiu, respectiv Camin de Batrani. Pentru realizarea acestui obiectiv se va incerca accesarea unor fonduri nerambursabile si totodata se asteapta sprijin financiar din partea printului Sturza, care a promis alocarea de fonduri pentru constructia Centrului in momentul in care va exista locatia pentru acesta.

Intinereste Sighisoara

Conform unui bilant al Compartimentului de Stare Civila din cadrul Serviciului Public Comunitar de Evidenta a Persoanelor, in anul trecut, 2007, au fost inregistrate la Sighisoara 675 nasteri, 281 decese si au fost oficializate 306 casatorii. În comparatie cu anul 2005 numarul de nou-nascuti aproape s-a triplat, crescand de la 268. De asemenea numarul de casatorii oficializate a crescut cu 100, de la 203 casatorii in 2005, in timp ce numarul de persoane decedate a scazut. Într-o lume care imbatraneste pe zi ce trece, acest bilant este, poate, cea mai buna veste privind Sighisoara si comunitatea care ii da viata. Înseamna ca oamenii gasesc rostul unui viitor in micul dar frumosul nostru oras.

15.500 de Euro pentru un loc de joaca tematic la Sighisoara

Doi reprezentanti ai IFA Stutgart au fost prezenti la Sighisoara unde au intocmit un proiect privind un loc de joaca tematic in orasul nostru. Pentru realizarea acestui proiect s-a solicitat sprijinul consiliului local in atribuirea unui teren in cartierul Barsgan Tarnava 2. Locul de joaca urmeaza a fi proiectat de catre elevii din municipiu care vor proiecta ideile lor pentru locul de joaca tematic in cadrul orelor de desen si educatie plastica. Potrivit proiectului reprezentantilor IFA valoarea acestui loc de joaca tematic se va ridica la 15.500 de Euro.

Anul 2008 aduce cazierul judiciar mai aproape de sighisoreni

În curand sighisorenii isi vor putea ridica pe loc de la sediul politiei municipiului cazierul judiciar. Astfel acestia nu vor mai fi nevoiti sa faca drumuri suplimentare la Targu Mures pentru ridicarea cazierului. Sighisoara va participa la Programul Servicii Europene-Parteneriat pentru comunitate. Obiectivul programului il reprezinta amenajarea spatiului cu destinatie ghiseu de cazier judiciar la sediul Politiei municipiului. Dotarea acestuia cu tehnica de calcul si mobilier pentru primirea si eliberarea certificatelor de cazier judiciar se va realliza de catre Primarie. Odata deschis acest ghiseu persoanele domiciliate in Sighisoara si in zonele arondate nu vor mai fi nevoite sa se deplaseze la Targu Mures pentru ridicarea cazierului ci o vor putea face chiar de la sediul Politiei municipiului. Inspectoratul de politie dispune de Baza de date care permite emiterea certificatelor de cazier pe loc persoanelor fara cazier si nascute si domiciliate pe raza municipiului sau a comunelor arondate.

A fost aprobat PUD-ul pentru constructia Mall-ului

În curand sighisorenii vor avea Mall, si aceasta intrucat a fost aprobat Planul Urbanistic de Detaliu Construire complex comercial Sighisoara Mall, pe strada Gheorghe Lazar nr 6. Spatiul comercial de mari dimensiuni cu o suprafata la sol de 4000 de metri patrati, o parcare de 322 de locuri din care 291 subterane si o suprafata totala de 22.000 metri patrati va fi construit pe terenul fostei fabrici de stofe din municipiu. Mall-ul va fi construit de catre o firma de investitii din Belgia care a mai facut investitii de acest gen in Belgia si Franta, dar in Romania cea de la Sighisoara ar fi prima. Lucrarile de constructie urmeaza a fi demarate, potrivit arhitectului sef al Primariei, in luna martie iar termenul de executie este de 1 an. Firma belgiana va construi acest complex si il va inchiria pentru activitatea de comert alimentar si nealimentar, dar si pentru sucurasele de banci, magazine de telefonie mobila si fast fooduri. Valoarea totala a investitiei va depasi 10 milioane de Euro. Accesul cu masina la Mall se va face de pe strada Gheorghe Lazar cu ajutorul unui sens giratoriu a carui amenajare va fi facuta tot de catre investitor.

Se cauta medici pentru Sighisoara

În anul 2008 se doreste atragerea de noi medici la Spitalul municipal din Sighisoara. Potrivit directoarei spitalului, dr. Aurelia Masca, chiar daca in acest moment exista 57 de medici incadrati la Spital, opt dintre ei fiind angajati anul trecut, exista inca un necesar de medici pe anumite sectii. Astfel la Serviciul Urgente exista doar 2 medici, si aceasta in conditiile in care ar fi necesari minim 4. Şi la Anestezie - Terapie Intensiva (ATI) este angajat in acest moment un singur medic desi ar fi necesari minim 2. O problema mai stringenta este la baza de fizioterapie ce a trebuit sa fie inchisa temporar, dupa ce medicul specialist a plecat. Pana la sfarsitul primului trimestru din acest an se doreste incadrarea unui medic radiolog, a unui ortoped, anestezist si fizioterapeut.

Anul Nou aduce vesti bune pentru elevii sighisoreni

Vesti bune pentru elevii care se deplaseaza spre unitatile de invatamant cu mijloacele de transport in comun. Din acest an elevii vor avea reduceri de pret la abonamentele de calatorie pe mijloacele de transport public local. Astfel pentru un abonament de o luna nu vor mai plati 61 de lei ci 40 de lei, iar pentru abonamentul pe 15 zile 25 lei fata de 30,5 in prezent. Potrivit reprezentantilor ATT in perioada de activitate scolara se inregistreaza un numar crescut de calatori iar prin reducerea pretului la abonamente pentru elevi se asteapta la o crestere mai mare a numarului de calatori in timpul scolii.

Primul nascut al anului in Sighisoarea este o fetita

Primul nascut al anului in municipiul Sighisoara este o fetita de 3 kg. Micuta a venit pe lume in prima zi a lui 2008, la ora 23 si 55 de minute . Fetita este sanatoasa iar nasterea s-a desfasurat fara probleme. Parintii fetei sunt sighisoreni, domiciliati pe strada Viilor, iar mama, Dilo Edith, a declarat ca asteapta cu nerabdare sa poata sa isi duca acasa fetita. În primele doua zile ale noului an la Maternitatea din Sighisoara au mai venit pe lume alti 3 bebelusi

A aparut cel mai recent numar al revistei sasilor sighisoreni din Germania

La finele anului trecut a aparut numarul 28 din revista Schäßburger Nachrichten, editata de Asociatia Sighisorenilor din Germania. Pe parcursul a 62 de pagini ne sunt oferite informatii cu caracter divers din Sighisoara, despre Sighisoara si sighisoreni in general. Pentru inceput gasim un cuvant introductiv a presedintelui Asociatiei, dr, August Sculler. Continua apoi cu o prezentare a situatiei orasului in anul 2007, a proiectelor care se deruleaza sau sunt in curs de derulare in oras, a problemelor cu care se confrunta, dar si a evenimentelor derulate in anul trecut. Este prezentata pe larg festivitatea din 6 octombrie legata de sarbatorirea a 400 de ani de la atestarea documentara a cladirii actuale a Liceului Josef Haltrich si inaugurarii scolii dupa catva ani de reparatii si de restaurari Tot in paginile revistei gasim o prezentare succinta a semnarii parteneriatului dintre orasul Sighisoara si Dinkelsbühl din Germania in luna mai 2007, a Zilelor Culturii Germane care au avut loc in aceeasi perioada. Sunt prezentate apoi cateva articole interesante cum ar fi cea dedicata pictorului Erwin Weißkircher la implinirea varstei de 90 de ani, apoi o prezentare a muzeului de arta populara saseasca a lui Gerhard Rill din Ausburg. Nu sunt uitate nici articolele istorice cum ar fi prezentarea Sighisoarei in Legendele transilvane a lui Friedrich Müller, prezentarea lui Theobald Kerner, seful garzii civile din Sighisoara la 1848, a istoriei Reformei religoase la Sighisoara si a scolii la finalul Evului Mediu. La acestea mai adaugam prezentarea personalitatii episcopului Georg Daniel Teutsch, a profesorului de stiinte naturale Karl Petri si a capitanului Friedrich Wultschner. În aceasi tematica este un articol cuprinzator legat de busturile, monumentele si placile omagiale din Sighisoara etc.. Nu sunt uitati nici cei plecati dintre noi ca prof. Dr. Ing. Erwin Ziebart, prof. Grete Petrovits si Johann Schuller. Un format grafic de exceptie si o asezare in pagina deja clasica pentru revista, pe doua coloane, completeaza aspectul acestei reviste pe care o recomandam cu caldura publicului cititor sighisorean.

 

Până la urmă se face! Mall de 10 milioane de euro pe malul Târnavei

Pe terenul ce părea că a rămas de izbelişte după demolarea fostei Ţesătorii de Stofe va răsări în cele din urmă mall-ul despre care s-a tot scris la începutul acestui an. Construcţia acestuia va începe în luna martie a anului 2008 iar termenul de construcţie este de circa un an, prin urmare ar trebui să fie gata în martie 2009. Informaţia ne-a fost oferită de arhitectul-şef al municipiului Sighişoara, Ioan Velicu în cadrul conferinţei de presă săptămânale de la Primăria municipiului Sighişoara. Acesta a precizat că firma care va construi centrul comercial se numeşte Espace Sighişoara SRL, este înregistrată la Braşov, face parte din grupul belgian Codic care, prin mall-ul construit la Sighişoara, demarează prima investiţie din România. Valoarea investiţiei de la Sighişoara se va ridica la circa 10 milioane euro. Centrul comercial va fi dotat cu 322 de locuri de parcare în subteran şi va avea o suprafaţă construită la sol de circa 4.000 de metri pătraţi. Construcţia va avea un regim de înălţime P+1, prin urmare suprafaţa totală a acesteia (inclusiv parcare) va fi de circa 22.000 metri pătraţi. În acest centru comercial, o suprafaţă de 1.831 de metri pătraţi va fi rezervată pentru un magazin de desfacere a produselor alimentare. Executivul are în vedere să condiţioneze aprobarea Planul Urbanistic de Detaliu pentru acest centru comercial de respectarea acestei condiţii. Restul spaţiului va fi închiriat pentru magazine ce comercializează produse industriale, pentru reprezentanţa unei bănci, restaurant şi cafenea. PUD-ul pentru această construcţie va fi supus aprobării Consiliului local Sighişoara în şedinţa din 13 decembrie anul curent.

 

 

Mesajul Primarului Municipiului, Ioan-Dorin DĂNEŞAN, cu ocazia Zilei Naţionale a României

Dragi concetăţeni,
Doamnelor şi domnilor,
De Ziua Naţională, cetăţenii României trăiesc momente de mare încărcătură emoţională. Acest lucru a intrat în firea lucrurilor. De 89 de ani, 1 decembrie este invocat ori de câte ori se vorbeşte de importanţa coeziunii naţionale sau de formarea statului naţional al românilor.
Atunci, în 1918, prin hotărârea întregului popor român, cu jertfa multor generaţii se împlinea un vis secular: unitatea naţional statală a românilor, care a fost hotărâtă în cadrul Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, în sfânta zi de 1 Decembrie 1918. Alba Iulia devenise simbolul unităţii naţionale a tuturor românilor, ea trăind, de atunci, în inima şi conştiinţa tuturor generaţiilor, în inima noastră, a celor de azi …

Nouă ne revine datoria morală de a aminti faptele înaintaşilor noştri şi de a transmite urmaşilor noştri principiile Proclamaţiei de la Alba Iulia, pe care masele populare de atunci le-au susţinut cu un entuziasm:
o „Această unire noi avem dreptul să o pretindem pe baza fiinţei naţionale unitare.
o Vrem ca fiecare naţiune să se poată cultiva în limba ei, să se roage lui Dumnezeu în limba ei şi să ceară dreptate în limba ei.
o Numai printr-un regim democratic putem întări ţara noastră românească, mai ales când trebuie să ţinem seama de cerinţele vieţii moderne.
o În legăturile mari internaţionale să nu domnească rigiditatea unei suveranităţi, ci să se aplice frăţietatea universală”.
Aceste principii sunt valabile şi în prezent, dovedind gândirea modernă a fruntaşilor români ai Unirii de la 1 decembrie 1918.
Poporul român, prin faptele sale, a dovedit că-şi merită dreptul de a trăi unit şi liber. Ne îndreptăţeau la această unitate originea, istoria, limba, datinile, obiceiurile, idealurile şi aspiraţiile românilor de pretutindeni.
Faptul că după Revoluţia din 1989, data de 1 Decembrie 1918 a devenit Ziua Naţională a României, demonstrează o dată în plus importanţa evenimentelor la care ne-am referit. În acelaşi timp este şi o obligaţie pe care noi, românii, ne-am asumat-o indirect, atunci când am hotărât data Zilei Naţionale a ţării noastre: de a păstra unit poporul român. Unit şi liber.
Fie ca această sărbătoare să ne găsească uniţi, pentru ca idealurile strămoşilor noştri să devină realitate.
LA MULŢI ANI ROMÂNIA ! LA MULŢI ANI SIGHIŞOARA !

 

 

Lucrări ample de reabilitare la Clubul Copiilor

În această perioadă se realizează lucrări de reabilitare la Clubul Copiilor din municipiul Sighişoara. Se înlocuieşte acoperişul de la clădirea mare, se înlocuiesc geamurile vechi cu termopane, se schimbă tâmplăria şi instalaţia electrică.
Pe lista de modernizari se află şi montarea unei noi centrale termice dar şi suplimentarea numărului de grupuri sanitare.
Tot în această perioadă vor fi soluţionate problemele cu hidroizolaţia, prin construcţia unui zid de beton în dealul din spatele clădirii, astfel încât apa de ploaie scursă de pe versantul dealului să nu mai afecteze fundaţia clădirii.
În plan se mai află şi refacerea cartodromului, dar şi acordarea unei noi funcţiuni foste-i sere, care va deveni o sală de protocol şi spectacole, dotată inclusiv cu scenă.
Pe parcursul desfăşurării acestor activităţi de reabilitare o parte din cercurile de la Clubul Copiilor îşi vor desfăşura activitatea la Şcoala Generală Radu Popa sau la Sala Zander. Fondurile pentru realizarea acestor lucrari sunt asigurate de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

 


Cea de-a treia ediţie a manifestării culturale « Advent în Sighişoara »


Primăria municipiului Sighişoara, Forumul Democrat al Germanilor din România şi Fundaţia Veritas Sighişoara organizează în perioada 2-23 decembrie 2007 o serie de acţiuni culturale, prilejuite de perioada Adventului: Târgul de Sfântul Nicolae, Marşul Luminilor, Concertul Ecumenic şi Târgul de Crăciun cu participarea mai multor ONG-uri şi biserici cu reprezentare locală.
Programul acţiunilor este următorul:
o Marşul Luminilor: 2 decembrie, ora 19.00 - Biserica Mănăstirii, Primăria, Biserica Romano-Catolică, strada Bastionului, Scara acoperită, Biserica din Deal, Casa de pe Stâncă.
o Târgul de Sfântul Nicolae: 5 decembrie, ora 12.00-16.00, Piaţa Cetăţii,
o Concertul Ecumenic : 20 decembrie, ora 18.00, Catedrala Română Ortodoxă,
o Târgul de Crăciun: 21-23 decembrie, ora 12.00-21.00, Parcul Central

Invităm pe această cale toţi sighişorenii să susţină aceste acţiuni culturale, participând în număr cât mai mare.

 

 

Firmă sighişoreană premiată la Târgul Internaţional IndArgra 2007

Firma italiană Rota Guido reprezentată în România de către firma sighişoreană R&C Architectural Engineering SRL a obţinut diploma de excelenţă şi placheta IndAgra pe salonul de zootehnie la cea de-a 12-a ediţie a Târgului Internaţional IndAgra ce s-a desfăşurat între 7 şi 11 noiembrie la complexul expoziţional Romexpo din Bucureşti. Managerul R&C Architectural Engineering, inginerul Răzvan Serachitopol ne-a declarat că nu se aştepta ca această distincţie să vină aşa de curând, având în vedere că firma pe care o conduce activează pe piaţa de profil abia din 2006.

Cea mai bine cotată firmă în domeniul construcţiei şi utilării fermelor zootehnice

R&C Architectural Engineering a fost fondată în 2006 de către inginerul Răzvan Serachitopol împreună cu soţia sa Claudia, şi reprezintă în România 4 firme din Uniunea Europeană: Rota Guido specializată în proiectarea şi construcţia fermelor zootehnice care deţine 70% din piaţa de profil din Italia; Comat – echipamente de procesare a laptelui; TDM – tehnologia mulgerii şi Paver – prefabricate industriale şi agricole. După ani de muncă în Italia, Răzvan Serachitopol s-a întors în ţară unde a pus bazele propriei sale afaceri crezând în potenţialul şi viitorul agriculturii româneşti. “Premiul obţinut la IndAgra după numai un an de activitate este o onoare atât pentru noi, cât şi pentru clienţii care au lucrat cu noi şi care vor lucra cu noi de-acum înainte”, spune acesta. “Firma noastră întocmeşte proiectele pentru construcţia de ferme zootehnice, un lucru esenţial pentru că cine pune bazele unei astfel de ferme rareori are şansa să obţină un proiect 100% bine făcut care să respecte întru totul normele impuse de UE în domeniu. Sunt două norme de bază de la care UE nu face rabat: cea referitoare la bunăstarea animalelor şi cealaltă de mediu, respectiv gradul de poluare cu nitraţi a solului şi cu azot a aerului. Tocmai asta facem noi. Am întocmit multe proiecte şi am rezolvat multe probleme. Tot firma noastră se ocupă şi de construirea structurilor zootehnice şi de partea de dotări interioare cu echipamente specifice. La nivelul ţări avem circa 30 de clienţi în momentul de faţă, de la ferme mici şi medii care nu sunt foarte multe, până la ferme foarte mari. În 2008 demarăm 2 proiecte de construcţi a unor ferme de câte 1.000 de capete vaci de lapte care vor fi cele mai mari ferme zootehnice din România şi din sud-estul Europei. Până în momentul de faţă avem finalizate 2 proiecte şi în curs de finalizare în luna decembrie alte 4 proeicte iar în curs de derulare pentru primăvara anului viitor încă 15. Între acestea se numără şi un proiect pentru un client din zona Sighişoara pentru o fermă relativ mică dar care va fi un model pentru ceilalţi crescători de animale din zonă.” Răzvan Serachitopol a mai declarat că în România circa 70-80% dintre fermele construite cu fonduri europene au fost prost proiectate şi nu respectă normele impuse de UE lucru care deja le creează mari probleme. El a pus această situaţie pe dezinteresul unor organe care ar fi trebuit să controleze mai bine modul cum sunt cheltuiţi aceşti bani şi cum sunt realizate fermele dar şi a lipsei de specialişti la nivelul sectorului zootehnic.

 

 

Vizarea autorizaţiilor pentru anul 2008

În atenţia agenţilor economici, persoane fizice şi asociaţii familiale
Autorizaţiile de funcţionare eliberate de către Primărie se pot viza pentru anul 2008, la cerere, începând cu data de 1 decembrie 2007.
Pentru autorizaţiile de funcţionare eliberate în vederea desfăşurării unei activităţi într-un anume loc de pe raza municipiului Sighişoara, taxa de viză este conform lit. b) din art. 28, cap.X, a H.C.L. nr.56/24.05.2007 de 78 lei atât pentru persoane fizice, asociaţii familiale, cât şi pentru agenţi economici.
Pentru persoanele fizice şi asociaţiile fizice autorizate de către Primărie în baza Legii nr. 507/2002 şi a a Legii nr.300/2004, taxa de viză este de 78 lei, conform art. 41, cap. XII din H.C.L. nr.56/24.05.2007 :
În vederea depunerii cererilor de viză pentru anul 2008, reprezentanţii agenţilor economici, a asociaţiilor familiale şi persoanele fizice autorizate sunt invitaţi la sediul Primăriei, camera 21, zilnic între orele 8.30 – 12.00.

 210 ani de la zidirea Bisericii Ortodoxe din Corneşti Prima Biserică Ortodoxă din Sighişoara zidită din piatră împlineşte anul acesta 210 ani. Cu această ocazie, miercuri 21 Noiembrie 2007, de sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului, care este şi Hramul Bisericii din Corneşti, evenimentul a fost marcat de Sfânta Liturghie Arhierească oficiată de Înalt Prea Sfinţitul Arhiepiscop Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, înconjurat de un sobor de preoţi.

 

Voinţa cetăţenilor a învins! Baza sportivă Voinţa s-a desfiinţat

Exasperat de numeroasele reclamaţii ale cetăţenilor care locuiesc în vecinătatea terenului Voinţa care se plângeau de tulburarea liniştii publice, fotbalistul Gabi Mureşan, cel care a concesionat şi a investit în reabilitarea bazei sportive a decis să-şi ia „jucăriile” şi să plece pe meleaguri mai primitoare… După ce acum 2 săptămâni a demontat instalaţia de nocturnă, vinerea trecută a fost ridicat şi covorul cauciucat care constituia suprafaţa de joc. Operaţiunea s-a desfăşurat sub atenta supraveghere a tatălui fotbalistului, Gheorghe Mureşan, şi a primarului din Albeşti, Toader Stroian. Acesta a explicat că covorul cauciucat a fost achiziţionat de autorităţile comunei care până în primăvară va amenaja un teren de minifotbal.
Fotbalistul Gabi Mureşan a investit 20.000 de euro în reabilitarea bazei Voinţa. Primarul Dorin Dăneşan a explicat că cererea de reziliere a contractului de concesiune a bazei Voinţa a venit din partea lui Gabi Mureşan, iar acesta n-a solicitat despăgubiri pentru această reziliere. Totodată edilul-şef al Sighişoarei a explicat că baza Voinţa ar putea fi dată în concesiune Clubului Sportiv Şcolar Sighişoara întrucât conducerea acestuia a depus o cerere la Consiliul local Sighişoara prin care cere un teren sau spaţiu pentru construcţia unei săli de forţă şi alte facilităţi pentru sportivii CSS.

 

 

Pregătiri de iarnă


Administraţia locală a început deja pregătirile pentru sărbătorile de iarnă.Luna decembrie se anunţă a fi o lună încărcată cu diverse manifestări culturale, sărbători care pregătesc prin obiceiuri şi tradiţii creştineşti sfârşitul şi începutul anului calendaristic.
Luna decembrie va debuta cu aniversarea Zilei Naţionale a României şi va continua cu acţiunea culturală « Advent in Cetate » organizată în colaborare cu Forumul Democrat al Germanilor din România, Filiala Sighişoara Institutul pentru Relaţii Externe şi Fundaţia Veritas, urmeaza apoi Târgul de Moş Nicolae, Marşul Luminilor, Concertul Ecumenic şi Târgul de Crăciun. Tot în luna decembrie, în perioada 17-20, primarul municipiului va întâmpina în Sala Festivă a Primăriei micii colindători ai şcolilor gimnaziale din Sighişoara. Pentru pregătirea evenimentelor au avut loc întâlniri cu reprezentanţii Casei de Cultură si cu reprezentanţii organizaţiilor implicate, urmând a se discuta şi cu directorii grădiniţelor şi gimnaziilor sighişorene
La Fundaţia Luminiţa Copiilor din municipiu au început pregătirile pentru sărbătorile de iarnă. Şi anul acesta cadourile pentru copii fundaţiei vor fi oferite de către sponsori. La Fundaţia Luminiţa Copiilor funcţionează în acest an 2 clase pentru copii cu dizabilităţi din municipiu şi zonele arondate. Alţi 110 elevi cu nevoi sociale, majoritatea proveniţi din medii defavorizate, beneficiază de sprijinul unui psiholog, a unui asistent social, unui ergoterapeut şi a două cadre didactice. Fundaţia le oferă acestor copii sprijin în procesul instructiv-educativ, asistenţă socială şi consiliere psihologică.

 

 

Pe platoul Breite elevii vor planta puieţi de stejari

Pe platoul Breite vor începe plantările de puieţi. Cei plantaţi anul trecut în pepiniera Ocolului Silvic Sighişoara sunt în stare bună, urmând ca în primavara anului viitor să înceapă plantările pe platoul Breite. Pentru obţinerea puieţilor s-au folosit exclusiv ghinde culese de pe platoul Breite, numărul exact al puieţilor ce vor fi plantaţi urmând a fi stabilit după evaluarea necesarului în functie de suprafaţă. Aceste plantări au scopul de a obţine de-a lungul timpului un număr suficient de arbori de diferite vârste, regenerarea fiind astfel asigurată. Plantarea puieţilor va fi marcată de lansarea campaniei "Un stejar pentru fiecare şcolar", prin care elevii de şcoală generală şi liceu din municipiu vor primi în adopţie un stejar, dacă participă împreună cu familia la plantarea acestuia şi-i asigură îngrijirea necesară în primii ani de viaţă.

 

Proiect pentru dezvoltarea durabilă a Sighişoarei Primăria Sighişoara a derulat un proiect în cadrul Programului de finanţare URBACT „Sprijin pentru oraşe” referitor la reabilitarea Cetăţii medievale şi a centrului istoric al oraşului. Raportul a fost prezentat joi, 15 noiembrie de către Giorgio Riscaris expert din partea Uniunii Europene în domeniul patrimoniului.
Proiectul de reabilitare a Cetăţii este eligibil pentru finanţare din Fondurile Structurale, în cadrul Programului Operaţional Regional. Proiectul are ca priorităţi renovarea Zidurilor Cetăţii, a turnurilor şi a pavajului stradal. De asemenea, acesta propune şi dezvoltarea serviciilor pentru turişti, o dezvoltare care va urmări două scopuri : sporirea atractivităţii oraşului şi transformarea turiştilor de câteva ore în turişti de câteva zile. Pe lista de priorităţi a programului se mai află crearea a noi locuri de muncă, dezvoltarea vieţii sociale şi promovarea patrimoniului cultural şi istoric al cetăţii. În cadrul aceleiaşi întâlniri s-a propus formarea unui „Consiliu al locuitorilor Cetăţii” ca un factor esenţial, care să îmbunătăţească participarea cetăţenilor şi să acţioneze ca un consultant public pentru Consiliul local.
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->


Executivul local are planuri pentru dezvoltarea de viitor a oraşului.


În proiectul de dezvoltarea strategică se regăseşte îmbunătăţirea activităţilor muzeelor existente şi a bibliotecilor, îmbunătăţirea accesibilităţii fizice şi virtuale şi evaluarea necesităţilor pentru conservarea adecvată a patrimoniului mobil şi pentru spaţii de expoziţie mai mari în zona UNESCO, revigorarea meşteşugurilor tradiţionale în Cetate şi în turnurile istorice, conectate la spaţiile comerciale şi de expoziţie.
Este prevăzută şi reamenajarea pieţei din oraşul de jos ca zonă pietonală publică excluzând facilităţile de parcare, dezvoltarea polilor de creştere din oraşul de jos folosind clădiri părăsite sau nefolosite, reproiectând spaţiile deschise abandonate, îmbunătăţind mediul înconjurător construit şi introducând noi activităţi. Sprijinirea rezidenţilor pentru începerea de noi afaceri, instruirea personalului din turism, înfiinţarea de spaţii pentru asociaţii de cetăţeni sau activităţi pentru tineri reprezintă alte priorităţi în acest plan. Ţinând cont de aceste aspecte executivul îşi propune începerea unei activităţi de 3-4 ani în vederea elaborării unui Plan Strategic pentru Dezvoltarea Durabilă a Sighişoarei.

 

JUDO: Două medalii de argint pentru Sighişoara la internaţionalele de la Satu Mare Inclusă în calendarul oficial al Federaţiei Române de Judo (categoria internaţional) “Cupa UNIO Satu Mare” este prima competiţie din actualul sezon la care au fost invitaţi să participe judocanii sighişoreni. Şi nu s-au făcut de ruşine.
Aflat la cea de-a XI-a sa ediţie, turneul sătmărean din 2007 a suferit câteva modificări structurale importante faţă de manifestările anterioare. În primul rând s-a renunţat la competiţia feminină, în al doilea rând nu au mai putut fi înscrişi sportivii născuţi înainte de 1993. Drept consecinţă s-au organizat doar trei grupe de vârstă (1993-1994, 1996-1997 şi 1998-1999), fiecare grupă fiind subîmpărţită la rândul ei în mai multe categorii de greutate. Gazdele au declarat că prin noua formulă de organizare au dorit să eficientizeze la maxim acest turneu, devenit de mai mulţi ani unul de referinţă la nivel de copii şi juniori. Adică s-a scăzut din cantitate în favoarea calităţii, cluburile invitate fiind astfel “obligate” –prin concentrarea categoriilor- să participe doar cu ceea ce au mai bun. O decizie înţeleaptă în ceea ce priveşte gradul de performanţă al turneului, dar oarecum mai puţin benefică pentru începători, pentru cei ce trebuie să vadă, să simtă atmosfera competiţiilor adevărate, să capete experienţă şi, în final, să scape de emoţii în tensiunea concursuriolor de anvergură.
Chiar şi aşa, pe 17 noiembrie, la Satu Mare au fost prezente 12 cluburi (CSM Baia Mare, CSS Palatul Copiilor Oradea, CS UNIO Satu Mare, CSS Terra Miercurea Ciuc, Voinţa ATCOM Baia Mare, CSS Liceul Teoretic Miercurea Ciuc, CJ Arte Marţiale Bistriţa, Liberty Oradea, Drumarul Bistriţa, Judo Club SIMO Sighişoara, JC Albertisa (Ungaria) şi JC Cegled (Ungaria), adunând pe tatami peste 200 de sportivi.
S-au aprobat costurile pentru noul stadion Consilierii locali au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru construcţia Bazei sportive şi de agrement Sighişoara, Cartier Tarnava 2, respectiv pentru construcţia noului stadion din municipiu. Valoarea totală a investiţiei pentru noul stadion se ridică la peste 8 milioane de Euro.
Construcţia noului stadion se va realiza în trei etape. În prima etapă se va construi terenul de fotbal, cel de atletism, tribunele, vestiarele şi alte dotări necesare. Pista de atletism va avea o lungime de 400 metri liniari iar tribunele o capacitate de 1500 de spectacori. În etapele II şi III se vor construi o bază de tenis, un hotel pentru sportivi şi oficiali cu o capacitate de cca 100 de locuri, restaurant pentru 300 de persoane, piscină acoperită de dimensiuni olipmpice, un bazin descoperit, săli de antrenament şi concursuri, judo, box. Totodată se doreşte ca noul stadion să primească şi funcţiune de agrement şi petrecerea timpului liber prin amenajarea de terenuri de minigolf, popice, bowling, locuri de joacă pentru copii şi piste pentru practicanţii de skeet-board şi role.Studii de fezabilitate aprobate de consilieri Sighişoarei
Consilierii locali au aprobat în şedinţa extraordinară din 1 noiembrie proiectul de hotărâre privind însuşirea Studiului de fezabilitate şi a parametrilor tehnico-economici pentru obiectivul “Reabilitarea canalizării privind eliminarea deversărilor de ape uzate în municipiul Sighişoara”.
Valoarea acestei investiţii depăşeşte 3 milioane de lei, dar investiţia este necesară potrivit raportului de specialitate, mai ales ţinând cont de problemele apărute la modul de racordare la reţeaua de canalizare.
În aceeaşi şedinţşă consilierii locali au aprobat şi proiectul de hotărâre privind completarea Hotărârii Consiliului local nr. 59 din 24 mai, privind participarea municipiului Sighişoara la programul „Sistem integrat de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare, a staţiilor de epurare a apelor uzate în localităţile cu o populaţie de până la 50.000 de locuitori”
Expoziţie de artă la Turnul Fierarilor O expoziţie cuprinzând lucrări de artă plastică ale profesorilor de la catedra de pictură-sculptură a Facultăţii de Arte Plastice din cadrul Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca a fost vernisată duminică la orele 13 la Turnul Fierarilor. Expoziţia va fi deschisă până în data de 23 decembrie şi va putea fi vizitată între orele 11 şi 18. A început vaccinarea A început acţiunea de vaccinare a populaţiei. La nivelul judeţului au fost solicitate peste 77.000 doze vaccin antrigripal şi au fost primite 14.000 de doze.
Toate dozele primite au început să fie distribuite la medicii de familie de pe tot teritoriul judeţului.
Campania de vaccinare a început şi la nivelul municipiului, fiind vaccinaţi pentru început copii cu boli cronice pulmonare sau cardiace, astm, cei care au necesitat dispensarizare medicală în ultimul an datorită unor boli metabolice cronice, persoanele infectate cu HIV (copii şi adulţi), precum şi 75% din adulţii cu afecţiuni cronice pulmonare sau cardiovasculare.
Din 5 noiembrie sunt vaccinţi restul de 25% din adulţii cu afecţiuni cronice pulmonare sau cardiovasculare, adulţi şi copii, din instituţii de ocrotire socială, personalul medical, salariaţii instituţiilor de ocrotire, membrii de familie ai acestora.
În ultima etapă, cea care începe la 26 noiembrie, se vor vaccina persoanele peste 65 ani, adulţi dispensarizaţi pentru boli metabolice cronice.
În cazul în care persoanele care pot beneficia de vaccinare nu se pot prezenta, din diverse motive, la cabinetele medicilor de familie până în luna decembrie inclusiv, ele nu pierd vaccinul. Campania se poate prelungi, în funcţie de evoluţia epidemiologică, până în luna februarie a anului viitor.
O nouă finanţare pentru serviciile de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice din Sighişoara Primăria municipiului Sighişoara în parteneriat cu Asociaţia Filantropia Ortodoxă – filiala Sighişoara au depus un proiect pentru obţinerea unei finanţări nerambursabile de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de şanse, în cadrul programului de interes naţional „Dezvoltarea serviciilor de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice dependente”.
Proiectul „Îngrijire la domiciliu – Vârsta a III-a” a fost declarat câştigător de către Comisia de evaluare şi selecţionare a proiectelor, fiind obţinută suma de 35.340 lei din bugetul Ministerului de resort, Municipiul Sighişoara contribuind cu suma de 4.224 lei. Proiectul se va derula pentru o perioadă de 14 luni.
Obiectivele proiectului sunt:
- creşterea cantitativă a serviciilor de îngrijire destinate persoanelor vârstnice din Sighişoara şi împrejurimi;
- îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru 36 de persoane vârstnice săraci, bolnavi şi dependenţi fizic, fără sprijin familial din Sighişoara şi împrejurimi;
- implicarea comunităţii sub forma voluntariatului şi dezvoltarea parteneriatului între instituţiile publice, biserică şi ONG-uri în susţinerea serviciului de îngrijire medico – socială la domiciliu a vârstnicilor .
Proiectul va reprezenta o formă de asistenţă pentru aceste persoane vârstnice, care datorită unui nivel scăzut de trai şi a unor afecţiuni fizice se află în imposibilitatea desfăşurării unei vieţi demne.

 

Sighişoara înaintea Mureşului: Noi fonduri pentru şcolile şi grădiniţele din judeţul Mureş
Conform unui comunicat de presă remis redacţiei de Instituţia prefecturii Mureş, Guvernul României a aprobat acordarea de noi fonduri pentru unităţile de învăţământ din judeţul nostru. Astfel 114 şcoli şi grădiniţe din judeţul Mureş vor beneficia de 160 miliarde lei vechi (16 milioane lei RON) destinate finanţării obiectivelor de investiţii şi realizării lucrărilor de reabilitări şi reparaţii capitale.
În acest sens, pentru 29 unităţi de învăţământ preunivesitar şi preşcolar din mediul urban a fost alocată suma de 49,7 miliarde lei vechi (4,97 miliarde lei RON), după cum urmează: oraşului Sângeorgiu de Pădure 14,5 miliarde lei vechi (1,45 milioane lei RON),
oraşului Luduş 7,6 miliarde lei vechi (760.000 lei RON), municipiului Reghin 7,47 miliarde lei vechi (747.000 lei RON), oraşului Sărmaşu 7,3 miliarde lei vechi (730.000 lei RON), pentru municipiul Sighişoara 5,84 miliarde lei vechi (584.000 lei RON), municipiului Tîrgu-Mureş i-a fost repartizată suma de 3 miliarde lei vechi (300.000 lei RON), oraşului Iernut 2,49 miliarde lei vechi (249.000 lei RON) şi municipiului Tîrnăveni 1,51 miliarde lei vechi (151.000 lei RON).
De asemenea, unui număr de 32 de comune din judeţul Mureş le-a fost repartizată suma de 110,3 miliarde lei vechi (11 milioane lei RON) pentru realizarea obiectivelor de investiţii şi a lucrărilor de reabilitări şi reparaţii capitale la 85 de şcoli şi grădiniţe din mediul rural.
Sumele alocate judeţului Mureş, prevăzute în bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării, vor fi tranferate bugetelor locale ale municipiilor, oraşelor şi comunelor prin intermediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş.
Sighişorenii vor avea televiziune digitală Piaţa românească de televiziune este în continuă dezvoltare. După televiziunea prin cablu, următorul pas în recepţionarea canalelor este televiziunea digitală.
Televiziunea digitală reprezintă viitorul, iar companiile de telecomunicaţii din România sunt conştiente de acest lucru. Şi sighişorenii au parte de curând de televiziune digitală, aceasta fiind implementată în municipiul nostru de către S.C. Transilvania Digital Network S.A.
Panouri publicitare luminoase În curând pe străzile din Sighişoara vor apărea panouri publicitare luminoase, şi aceasta întrucât în ultima şedinţă consilierii locali au aprobat un proiect de hotărâre privind asocierea cu o societate comercială în vederea amplasării de panouri publicitare. Singura condiţie impusă de către consilierul PD Florian Coman şi agreată şi de către ceilalţi consilieri a fost ca pe aceste panouri să nu fie permisă publicitatea electorală.
Durata asocierii este de 5 ani iar la baza acesteia a stat posibilitatea obţinerii de venituri suplimentare la bugetul local.
Primăria municipiului va pune la dispoziţie cinci amplasamente de teren în vederea montării de panouri de afişaj stradal. Potrivit primarului municipiului panourile vor fi astfel amplasate încât să nu afecteze imaginea unor obiective tursitice importante.
Societatea care va amplasa panaourile în Sighişoara mai contracte de parteneriat cu primăriile din Ploieşti, Braşov, Cluj Napoca, Sibiu, Oradea, Galaţi, Craiova, Bacau şi Iaşi.
Primăria s-a împrumutat
Aproape 26,4 milioane lei a împrumutat Primăria Sighişoara de la Eximbank România pentru realizarea unor lucrări de investiţii. Această sumă a fost recent virată în conturile Primăriei. Împrumutul a fost solicitat pentru o perioadă de rambursare de 15 ani cu o perioadă de graţie de un an şi a fost obţinut în urma unei licitaţii de credite destinate administraţiilor locale. Pe lista investiţiilor ce urmează a se realiza din aceşti bani se află modernizarea clădirii Primăriei, extinderea reţelei de canalizare pe unele străzi, modernizări la strada Andrei Mureşan, reabilitarea sistemului rutier în Cetate şi din cartierul Andrei Şaguna, lucrări tehnico-edilitare în cartierul Târnava 2, reabilitarea podului din strada Ana Ipătescu. Pe aceeaşi listă de investiţii se află construcţia unui cămin pentru persoanele vârstinice, precum şi mult aşteptatul sistem de supraveghere video din oraş. Suma împrumutată de la Eximbank România a fost prevăzută în bugetul local pe anul 2007, la fel şi lucrările ce urmează să se efectueze din această sumă. Astfel, potrivit documentului, lucrările de modernizare a clădirii Primăriei se ridică la valoarea de 1,81 milioane lei; pentru construcţia căminului de bătrâni a fost prevăzută suma de 500.000 lei, pentru realizarea sistemului de supraveghere video suma de aproximativ 402.000 lei, iar pentru extinderea canalizării 6,85 milioane lei. Restul banilor vor fi folosiţi pentru modernizări şi reabilitări ale sistemelelor rutiere de pe diferite străzi şi pentru lucrări tehnico-edilitare.
Studii de fezabilitate aprobate de consilieri Sighişoarei

Consilierii locali au aprobat în şedinţa extraordinară de săptâmâna trecută proiectul de hotărâre privind însuşirea Studiului de fezabilitate şi a parametrilor tehnico-economici pentru obiectivul “Reabilitarea canalizării privind eliminarea deversărilor de ape uzate în municipiul Sighişoara”.
Valoarea acestei investiţii depăşeşte 3 milioane de lei, dar investiţia este necesară potrivit raportului de specialitate, mai ales ţinând cont de problemele apărute la modul de racordare la reţeaua de canalizare.
În aceeaşi şedinţşă consilierii locali au aprobat şi proiectul de hotărâre privind completarea Hotărârii Consiliului local nr. 59 din 24 mai, privind participarea municipiului Sighişoara la programul „Sistem integrat de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare, a staţiilor de epurare a apelor uzate în localităţile cu o populaţie de până la 50.000 de locuitori”
Sighişorenii vor hipermarket pe stadion

Sighişorenii îşi doresc construcţia unui hipermarket pe locul actualului stadion. Cel puţin aşa rezultă dintr-un sondaj de opinie realizat la comanda Primăriei în perioada 3 – 7 octombrie în Sighişoara. Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 797 de subiecţi şi are o marjă de eroare de 3%. Potrivit sondajului 73% dintre sighişoreni îşi doresc crearea unui complex comercial pe actualul stadion municipal. Acelaşi sondaj relevă faptul că 54% dintre subiecţi consideră importantă existenţa sau construcţia unei noi baze de agrement în Sighişoara. Reamintim că autorităţile locale îşi propun construcţia unui nou stadion în cartierul Bărăgan (Târnava II) şi a unui hipermarket pe actualul stadion, Consiliul local Sighişoara dându-şi acordul pentru construcţia ambelor obiective. În momentul de faţă se aşteaptă finalizarea proiectului pentru construcţia noului stadion pentru ca lucrăîrile să înceapă în cel mai scurt timp.
Regulament strict pentru filmările profesionale în municipiu
Filmările profesionale atât în Cetatea medievală cât şi în oraşul de jos se vor realiza doar cu respectarea unui nou regulament aprobat de Consiliul local. Acest regulament a fost necesar întrucât, potrivit executivului local, după fiecare filmare oraşul arătă “ca după potop”, semnele de circulaţie fiind scoase şi lăsate aruncate la fel ca şi gunoiul.
Potrivit acestui regulament, solicitarea autorizării de filmare se va pune în discuţia unei comisii formată din reprezentanţii unor servicii din Primărie. În funcţie de amenajările necesare se vor întocmi apoi analizele de preţ pentru amenajarea spaţiului şi pentru aducerea acestuia la forma iniţială. Deasemenea, înainte de începerea filmărilor se vor achita aceste taxe dar şi o garanţie pentru buna execuţie.
În momentul de faţă pentru filmări profesionale fără amenajări se achită suma de 500 de lei pentru fiecare zi şi 2000 lei pentru cele cu amenajări. La aceste taxe se adaugă taxa pentru terenul ocupat cu decor, tehnică de filmare, echipamente şi autovehicole, taxă care pentru anul acesta a fost stabilit la valoarea de 2 lei pe zi pentru fiecare metru pătrat.
Buget optimist pentru ProEtnica 2008
353.000 lei ar fi bugetul de care ar avea nevoie Asociaţia „Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret” Sighişoara pentru organizarea celei de-a opta ediţii a Festivalului ProEtnica 2008 – Zilele Minorităţilor Etnice din România. Acestea ar fi cheltuielile legate strict de eveniment şi reprezintă „un buget optimist”, în condiţiile în care în acest an organizarea ProEtnica a costat 197.468 lei, tot cheltuieli legate strict de eveniment.
Bugetul estimativ, precum şi alte probleme de organizare a ProEtnica 2008 au fost discutate în cadrul şedinţei tehnice de evaluare a festivalului din 2007 şi a primului seminar pregătitor al ediţiei de anul viitor. Organizatorii se bazează pe un sprijin mai larg din partea instituţiilor statului şi ai partenerilor tradiţionali ai manifestării întrucât ediţia din 2008 se va desfăşura sub auspiciile „Anului dialogului intercultural”, prin urmare festivalul va căpăta o anvergură europeană.

De aceea se încearcă îmbunătăţirea acestuia sub aspectul atât al calităţii spectacolelor prezentate în cadrul festivalului, cât şi introducerea de secţiuni noi sau o mai bună reprezentare a secţiunilor deja existente, cum ar fi cea a conferinţelor, a lansărilor de carte, proiecţii de film, iniţierea unui târg de meşteşuguri tradiţionale, ateliere de artă tradiţională şi contemporană a minorităţilor din România etc.
În acelaşi context s-a discutat despre acordarea unei importanţe mai sporite revistei Festivalului ProEtnica, „Agora”, aceasta fiind documentul principal al manifestării. Astfel, dacă organizatorii reuşesc să obţină bugetul pe care şi l-au propus, revista „Agora” va apărea color. Pentru îmbunătăţirea calităţii materialelor ce vor apărea în această revistă, precum şi pentru o mai fidelă relatare a evenimentelor din cadrul ProEtnica 2008, s-a constituit deja nucleul redacţiei „Agora” pentru 2008 ca va avea rolul de a coordona activitatea ziariştilor reprezentanţi ai minorităţilor.
În 2008 Festivalul ProEtnica se va desfăşura între 15 şi 23 august şi se estimează că vor participa circa 1.200 de reprezentanţi ai tuturor minorităţilor din România.
Calendarul evenimentelor culturale 2008

Primăria municipiului Sighişoara a realizat şi cu sprijinul societăţilor comerciale din Sighişoara un calendar al evenimentelor culturale pentru anul 2007, pe care intenţionăm să-l tipărim şi pentru anul 2008, fapt pentru care propunem celor interesaţi o nouă colaborare.
Calendarul va conţine 60 de file, din care o copertă, 6 file cu diferite informaţii utile şi 53 file, cu zilele săptămanii in curs, in antetul cărora vor fi tipărite c�te două machete publicitare ale firmelor, care sprijină acest proiect.
Astfel, costul unei machete publicitare este de 150 lei, a două machete publicitare este de 200 lei, iar costul a trei machete publicitare este de 300 lei.
Realizarea acestui calendar este necesară, atat pentru a informa cetăţenii Sighişoarei, cat şi turiştii despre manifestările culturale, care se vor desfăşura in municipiul nostru, urmand a fi distribuit gratuit cetăţenilor Sighişoarei, dar şi delegaţiilor oficiale.
in cazul in care sunteţi interesaţi de această ofertă, vă rugăm contactaţi Biroul Relaţii Publice, din cadrul Primăriei, la telefon 0265-771280, interior 183 sau 125.
Vă mulţumim pentru colaborare şi pentru sprijinul, pe care il acordaţi de fiecare dată Primăriei municipiului pentru realizarea diferitelor proiecte.

Ioan Dorin DĂNEŞAN, Primarul municipiului Sighişoara // 17.10.2007

 

 

Seminar pentru reabilitarea Cetatii Sighisoara

Sighişoara va găzdui în perioada 19-20 octombrie Seminarul pentru Reabilitarea şi Revitalizarea Cetăţii Sighişoara organizat de Primăria municipiului în colaborare cu Institutul Naţional al Monumentelor Istorice şi Consiliul Judeţean Mureş. Principalele teme de discuţie ale seminarului sunt: prezentarea studiului de fezabilitate pentru reabilitarea Cetăţii Medievale finalizat recent; legislaţia de specialitate a monumentelor UNESCO în România; turism cultural – vizitarea punctelor de atracţie ale Sighişoarei; prezentarea Planului Urbanistic General şi a Planului Urbanistic Zonal pentru zona protejată cu valoare istorică din Sighişoara.
Reamintim că în şedinţa Consiliului local din 30 august, viceprimarul Sorin Savu a anunţat că Studiul de fezabilitate privind restaurarea Cetăţii medievale a fost finalizat de către specialiştii I.N.M.I. şi că potrivit acestuia ar fi nevoie de aproape 50 milioane euro pentru restaurarea completă a Cetăţii. Pe baza studiului se poate aplica pentru obţinerea de finanţări, inclusiv din fonduri structurale, în vederea demărării lucrărilor de restaurare. Viceprimarul a mai arătat că Sighişoara este eligibilă 100% şi ar putea prinde toate finanţările, însă contribuţia bugetului local s-ar ridica la circa 15-25%. Potrivit studiului de fezabilitate pentru restaurarea tuturor clădirilor din Cetate ar fi necesare 38.117.941 euro, iar pentru turnuri şi ziduri 10.398.870 euro. Studiul de fezabilitate este parte al unui program mai amplu de protecţie şi gestiune al Centrului istoric Sighişoara. În vederea întocmirii acestuia, în 29 august 2007, a avut loc la sediul Primăriei municipiului o întâlnire de lucru găzduită de primarul municipiului, Ioan-Dorin Dăneşan, la care au participat specialiştii din cadrul I.N.M.I., Consiliul Judeţean Mureş, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Culte, viceprimarul Sorin Savu şi arhitectul şef al municipiului, Ioan Velicu. Aceste discuţii vor continua şi în cadrul seminarului de la sfârşitul acestei săptămâni.


 

 

Sursa articolelor: Jurnalul Sighisoara Reporter
  Tipografie digitala Sighisoara
parteneri

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Advertisement


Starea vremii Mures

home |  despre sighisoara |  evenimente |  forum |  informatii utile |  galerie foto |  contact |